Енергія ВДЕ у Китаї стала дешевше спалювання газу

До 2026 року чиста енергія стане доступнішою із найдешевшого і брудного варіанта - вугільних ТЕС.

Компанія Wood Mackenzie опублікувала звіт про стан відновлюваної електроенергетики в Китаї, зазначивши в ньому рубіжний момент: вперше енергія ВДЕ в середньому по країні стала дешевше, ніж електрика, отримана за рахунок спалювання газу, передають Патріоти України з посиланням на іноземні ЗМІ.

Як зазначає GEM, падіння цін на ВДЕ критично важливо для розвитку галузі в Китаї напередодні скасування пільг для таких проектів у 2021 році.

Вартість вироблення Wood Mackenzie оцінювала за показником середньої вирівняної вартості - levelized cost of electricity. Найдешевше мегават-годину отримати за рахунок спалювання вугілля - $ 50. Найдорожче - за рахунок морської вітрової установки - $ 116. Однак середня премія за використання чистої енергії становить близько 20%.

У Шанхаї і Цинхай ціни на ВДЕ і вугілля вже вирівнялися, а по всій країні це станеться до 2026 року. У найвідсталіших районах за ВДЕ доводиться зараз сплачувати на 70% більше.

Ще один важливий тренд - помітне падіння вартості енергії сонця, в цьому році в Китаї вона вперше стала нижче, ніж від вітрових турбін. На початку серпня була пройдена і ще одна відмітка - сонячна енергія стала дешевше, ніж середня ціна по мережі. Тобто проекти в цій сфері стали рентабельними без будь-яких застережень. При цьому 25 років тому в країні взагалі не було сонячних станцій, а тепер Китай - лідер за потужністю з мінімум двократним відривом.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...