"Епоха бідності" позаду: Зеленський підписав закон про обов'язкові касові апарати для малого бізнесу, ФОПи в шоці

Переговорна група з боку ФОПів наполягала на ветуванні президентом цих законів.

Президент підписав закони, які розширюють обов’язкове використання касових апаратів і програмних реєстраторів розрахункових операцій для малого бізнесу, а також вводять механізм кешбеку. Про це повідомили в прес-службі президента, передають Патріоти України.

«Глава держави підписав закони України № 128-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та № 129-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг», які парламент ухвалив 20 вересня 2019 року. Вони спрямовані на захист легального бізнесу від недобросовісної конкуренції, виведення з тіньового обігу частки готівкових розрахунків, «сірого» товару, покращення ефективності податкового адміністрування та державного контролю за розрахунковими операціями», — йдеться в повідомленні.

Відзначається, що закони приведуть до «поетапного розширення фіскалізації розрахункових операцій та запровадження інноваційних технологічних рішень у вигляді програмних реєстраторів розрахункових операцій як альтернативи класичним РРО».

Функцію програмного РРО зможе виконувати будь-який пристрій (комп’ютер, планшет, смартфон), на який встановлено відповідне програмне забезпечення. «Щоб стимулювати споживачів отримувати чеки, законами пропонується запровадити з 1 жовтня 2020 року так званий механізм кешбеку, що передбачає можливість здійснення компенсації покупцеві (споживачеві) 100% вартості придбаних товарів (робіт, послуг) за рахунок частини штрафних санкцій за порушення вимог щодо РРО, застосованих за його скаргою. Крім того, з 1 січня 2021 року підвищується з 1,5 млн грн до 2,5 млн грн максимальний поріг річного доходу фізичної особи — підприємця на спрощеній системі оподаткування, яка може відноситися до другої групи платників єдиного податку», — йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, ці закони Рада прийняла 20 вересня. Вони передбачають розширення з 1 жовтня 2020 року обов’язку застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО) для низки категорій фізосіб-підприємців II-IV груп, які працюють у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. Загальні правила використання РРО для всіх платників єдиного податку II-IV груп почнуть діяти з 1 січня 2021 року одночасно зі збільшенням граничного обсягу доходу платників єдиного податку II групи з 1,5 млн до 2,5 млн грн. Передбачається запровадження програмних РРО, які можуть використовувати замість класичних РРО.

Закони також впроваджують механізм кешбека — відшкодування покупцям/споживачам 100% вартості придбаних товарів, робіт або послуг, якщо вони подали скаргу про порушення продавцем установленого порядку проведення розрахункових операцій і під час перевірки контролюючого органу було підтверджено наявність порушення. Ця норма почне діяти з 1 жовтня 2020 року для покупок від 850 грн.

Закони підтримала Європейська Бізнес Асоціація. На думку співзасновника Нової Пошти Володимира Поперешнюка, вони є свідченням того, що «нова влада пішла в наступ на бізнес». Проти виступав також власник Розетки Владислав Чечоткін.

Переговорна група з боку ФОПів наполягала на ветуванні президентом цих законів. Голова Асоціації приватних роботодавців Харкова Олександр Чумак повідомляв, що 18 жовтня підприємці проведуть акцію протесту біля Офісу президента.

Оце так: У Польщі викинуть тонни українського морозива

вівторок, 16 квітень 2024, 16:22

Польські інспектори заборонили продаж у країні партії понад 7 тонн морозива, яке раніше завезли з України. До якості товару в поляків питань не було – їх не влаштувало маркування, передають Патріоти України. Про відповідне рішення повідомили у мікробло...

Пенсії в Україні порахують за єдиною формулою: Стало відомо, хто отримає майже 10 тис. на місяць

вівторок, 16 квітень 2024, 14:56

В Україні з мінімальною зарплатою розмір пенсії становитиме 2361 грн. Водночас із середньою зарплатою можна отримувати 4741 грн. Українець, який отримує зарплату вдвічі вищу за середню, зможе отримувати пенсії у розмірі 9 491,5 грн. Чим більша зарплата...