Ера електромобілів наступає: У Європі побудують ще дві гігафабрики за 10 мільярдів євро

Два виробники батарей для електромобілів готуються відкрити заводом на території Євросоюзу. Сукупні інвестиції в ці проєкти становитимуть приблизно 10 мільярдів євро. Як пише Reuters, ці угоди стануть можливими завдяки новим правилам держпідтримки «зеленої» енергетики, які ЄС запроваджує в рамках конкуренції зі США.

Так, шведська компанія Northvolt хоче побудувати в місті Хайде на півночі Німеччини гігафабрику, в яку інвестує від 3 до 5 мільярдів євро. Втім, проєкт вона запустить лише за умови отримання від держави субсидії у розмірі 600 мільйонів євро – останнє має схвалити Єврокомісія.

Northvolt і влада землі Шлезвіг-Гольштейн ще в березні минулого року підписали меморандум щодо взаєморозуміння, проте згодом шведи заявили, що замість Німеччини можуть побудувати завод у США через більш сприятливі умови з урахуванням субсидій і витрат. Це так званий Закон про зниження інфляції (IRS), який, зокрема, передбачає, що Штати витратять на підтримку відповідної індустрії до 430 мільярдів доларів.

Німецький завод Northvolt мають запустити у 2026 році. Його річна виробнича потужність становитиме 60 гігават-годин і приблизно 1 мільйон електромобілів. Підприємство забезпечить роботою щонайменше 3 тисячі осіб.

Тим часом тайванська фірма ProLogium обрала для будівництва свого першого закордонного заводу французьке місто Дюнкерк, хоча спочатку розглядалися варіанти локацій у Німеччині та Нідерландах. Цю угоду лобіював особисто президент Емманюель Макрон, і в підсумкуму в ProLogium визнали запропоновані Францією умови найбільш привабливими. Цей завод також мають ввести в експлуатацію у 2026 році.

Ініціативи на кшталт угоди з Northvolt перебувають у рамках загальної стратегії Євросоюзу, який намагається зменшити свою залежність від азіатських країн на фоні переходу від машин із ДВЗ до електромобілів. Водночас Європа залежить від Азії і щодо поставок відповідної сировини, включно з літієм, кобальтом і марганецем. Наступають і автовиробники: за останній рік частка китайських електромобілів на ринку Німеччини зросла втричі.

Таємні витрати на війну? Кремль засекретив у бюджеті рекордну за 20 років суму

середа, 24 квітень 2024, 6:48

Російська влада продовжує нарощувати секретні витрати федерального бюджету, які вже обійшлися платникам податків у 10 трлн рублів. У 2023 році практично кожен четвертий рубль, витрачений урядом, пішов на засекречені статті, що стало рекордом за два дес...

Шалено злетить? Яким буде курс долара наприкінці 2024 року - прогноз експертів

вівторок, 23 квітень 2024, 18:44

За прогнозами експертів, середнє значення курсу у 2024 році становитиме 40,33 грн/долар. Наприкінці року курс зросте до 41,67 грн/долар, передають Патріоти України з посиланням на консенсус-прогноз за квітень 2024 року експертів та чиновників, оприлюдн...