Фальсифікату стало менше: Де в Україні продають поганий бензин

Згідно з новим дослідженням Інституту споживчих експертиз, останнім часом в Україні поменшало фальсифікованого бензину А-95. Наразі його найчастіше продають у невеликих містах та селищах, передають Патріоти України.

Стандартний та преміальний бензин А-95 для перевірки взяли у великих національних мережах АЗС, у великих регіональних мережах АЗС, а також у маленьких регіональних мережах АЗС. Всі зразки пройшли перевірку за декількома параметрами: октанове число, вміст сірки (впливає на термін служби двигуна), та об'ємні частини ароматичних вуглеводів та бензолу (від цієї сполуки з'являється нагар та перегрівається двигун).

"Зелена" зона

Згідно з нормативами, октанове число в бензині А-95 має бути не менше ніж 95 одиниць. Істотний запас по октановому числу показав бензин у мережах WOG (97,6 одиниць) та SOCAR (97,5). Також відмінні показники палива на заправках мереж ОККО (96,6) та PRIME (96,5). Крім того, ще в 4 мережах АЗС бензин помітно перевищує норму за октановим числом (див. таблицю).

Мінімальний вміст сірки виявлено у бензинах мереж SOCAR, ZOG та AVANTAGE 7 (по 6 мг/кг при нормативі не більше 10 мг/кг). Що ж до бензолу, то його найменше в бензині мереж KLO, ОККО та WOG - 0,38%, 0,40% та 0,40% відповідно (норма – 1%).

"Синя" зона

У цій зоні опинилися мережі АЗС, у яких у бензині октанове число відповідає нормі (чи трохи її перевищує). Це переважно мережі, які продають паливо дешевше, ніж великі оператори роздрібного паливного ринку. З їх списком можна ознайомитись у таблиці.

"Червона" зона

До "червоної" зони потрапили в основному невеликі регіональні мережі АЗС та одиночні заправки з маленьких міст та селищ. Октанове число було менше норми лише на АЗС 24/7 з Дніпропетровської області – 92 одиниці. У бензині АЗС KRAFT рівень вмісту сірки становив 352 мг/кг, тобто у 35 разів більше за норму.

Таким чином, останнім часом в Україні суттєво поменшало фальсифікованого бензину. Це пов'язано з тим, що поменшало кустарних міні-НПЗ. Найчастіше неякісний бензин зараз продають у невеликих містах та селищах, бо там не потрібні великі обсяги

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...