"Фіговий листок" для колоборації Коломойського? Кабмін запровадив 2% мито на імпорт електроенергії з РФ

Уряд своєрідно відреагував на критику щодо поновлення в сфері електропостачання з державою-агресором, оподаткувавши моральні збитки некритичного імпорту скромним відсотком. Україна має надлишок виробництва електрики, правда РФ може продати дешевше

Герус вважає, що некритичний імпорт з держави-агресора то лише бізнес

Кабінет міністрів встановив 2% мито на імпорт електроенергії з Росії, повідомив глава парламентського комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус.и Про це він сказав в інтерв'ю для Інтерфакс-Україна, зазначають Патріоти України.

"Це вже сьогодні діє - таке мито на імпорт з РФ встановлено в розмірі 2%", - сказав Герус.

За його словами, українська влада продовжить моніторинг імпортованої електроенергії в країну, і втрутиться в разі перевищення 5% порогу загального обсягу споживання з одного джерела.

Також Герус зазначив, що наразі імпорт електроенергії з РФ становить менше 1% загального обсягу споживання, і це не несе будь-якої загрози енергобезпеці України.

"Цей обсяг ніякої загрози нам не несе, він в межах похибки. Якщо згадати 2015 рік, то там комерційний імпорт російської електроенергії був більше 1000 МВт. Це в 10 разів більше, ніж зараз. Питання моніторингу - виставити якісь маркери, вище яких ми не допускаємо імпорт, і виставити механізми, які будуть працювати", - сказав голова профільного комітету парламенту.

Нагадаємо, як повідомлялося, Україна 1 жовтня 2019 року відновила комерційний імпорт електроенергії з РФ. Минулого вівторка імпорт рівним графіком потужністю 100 МВт здійснювало ТОВ "Юнайтед Енерджі". Загалом п'ять українських компаній викупили доступ до 1,1 ГВт пропускної здатності мереж для імпорту електроенергії з Росії в жовтні.

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...