Genesis: У Німеччині представили концепт нової БМП

Новий тренд при проєктуванні майбутніх бойових платформ хочуть опанувати у США і навіть в Україні.

Німецька компанія FFG Flensburger Fahrzeugbau у Фленсбурзі представила технологічний демонстратор колісної нової бойової броньованої машини під назвою Genesis ( "Генезис"). Це відбулося під час симпозіуму "Актуальні проблеми і перспективи середнього оборонного підприємства з підтримки технічних інновацій", який відбувся 23 вересня у Німеччині, передають Патріоти України з посиланням на іноземні ЗМІ.

Спочатку прем'єра машини повинна була відбутися в червні на паризькому салоні Eurosatory 2020 року, але виставка була скасована через пандемію.

"Генезис" є ББМ з колісною формулою 8 × 8, яка побудована за концепцією GTK Boxer. Тобто - це машина зі змінними модулями. На симпозіумі "Генезис" був представлений у конфігурації БМП (з огляду на вогневу потужність бойового модулю).

Машина оснащена потужним дизельним двигуном 1368 квт/1860 л.с. Силовий агрегат встановлений в передній частині транспортного засобу. Двигун живить вісім генераторів, розташованих у осях машини. Кожен з генераторів забезпечує обертальний момент у 15 622 Нм.

Керування автомобілем здійснюється за допомогою зміни швидкості обертання або гальмування коліс, розташованих на різних бортах. З огляду на це по радіусу розвороту "Генезис" нагадує гусеничну машину. У разі відмови окремих коліс вони переводяться на холостий хід, щоб не заважали руху машини.

Виробник підкреслює і інші переваги гібридного приводу. А саме - завдяки відмові від багатьох механізмів (наприклад, повороту) він має набагато простішу механічну конструкцію. В режимі руху з використанням тільки електричного приводу машина працює дуже тихо.

БТР/БМП відрізняється гарним прискоренням від електричних двигунів - вони забезпечують повний обертальний момент вже на старті. Екіпаж захищений від можливого негативного впливу потужної електричної мережі через кілька спеціально розроблених елементів, які, однак, не були широко обговорені.

"Генезис" є ББМ з колісною формулою 8 × 8, яка побудована за концепцією GTK Boxer. Тобто - це машина зі змінними модулями.

Genesis має довжину 8,25 м, ширину 2,25 м, висоту 2,4 м. Маса - 40 тонн. БТР може розганятися до швидкості більше 100 км/год. Запас ходу на електричному русі 150 км (при швидкості 40 км/г). При використанні гібридної системи потужністю 600 к.с. середня швидкість 60 км/г. Екіпаж: двоє осіб, десант - 10 солдатів.

"Генезис" - це власна розробка компанії FFG, розробляється за фінанси підприємства. Робота над машиною почалася два роки тому. У найближчому майбутньому Genesis почне випробування, у ході яких буде зібрано досвід, необхідний при проектуванні майбутніх бойових платформ.

Рішення, розроблені в ході розвитку колісного броньованого транспортера, будуть використані для розробки наступника БРМ Fennek або при реалізації франко-німецької програми MGCS, у якій компанія FFG може виступати у ролі субпідрядника деяких рішень і компонентів.

У свою чергу, британська компанія BAE Systems планує оснастити американські бойові машини піхоти Bradley новими гібридними силовими установками - замість дизельних. Цей проект BAE Systems реалізує у партнерстві з компанією QinetiQ, яка, власне, і є розробником ключового компоненту системи HED - електричної поперечної трансмісії (Модульний E-X-Drive) для гусеничних бойових машин. Це вдосконалення має зробити Bradley більш маневреною, легшою і економічнішою. Подібна трансмісія, до речі, у QinetiQ є і для колісних платформ.

В Україні також розуміють перспективність гібридних силових установок. Відображенням цього тренду є роботизовані платформи від української компанії Roboneers.

Тігіпко став власником вагонобудівного заводу в Австрії

четвер, 25 квітень 2024, 21:15

Кіпрська компанія TAS Overseas Investments Limited Сергія Тігіпка стала мажоритарним власником австрійського вагонобудівного заводу TransAnt GmbH. Про це свідчить виписка з офіційного торговельного реєстру Австрії, повідомляють Патріоти України з посил...

Українцям не платитимуть "другу пенсію" - у Раді провалили законопроєкт

четвер, 25 квітень 2024, 18:54

Народні депутати провалили у першому читанні законопроєкт про т. зв. другу пенсію - накопичувальне пенсійне забезпечення. Документ не набрав необхідної кількості голосів - за нього проголосували лише 214 нардепів. Про це повідомив перший заступник голо...