Галузь потерпає через війну: Експерт розповів, чи вистачить українцям молока та як зростуть ціни

Молочна промисловість, як і інші галузі, дуже постраждала через війну Росії проти України. Ціни на молочні поодукти вже зросли, а до кінця року можливе ще незначне здорожчання. Чи вистачить українцям молока - читайте нижче, передають Патріоти України.

Про це 24 каналу повідомив голова ради директорів Спілки молочних підприємств Вадим Чагаровський. Він розповів, що через війну зупинилося 37 молокопереробних підприємств на тимчасово окупованих територіях. Також зменшується виробництво молока внаслідок скорочення великої рогатої худоби. Спілка молочних підприємств прогнозує, що до кінця року молочна галузь переробить близько 3 мільйонів тонн сировини.

Чи вистачить українцям молока

Експерт переконує, що так, вистачить. "Адже зменшилася кількість споживачів молока на внутрішньому ринку. До того ж, за кордоном перебуває кілька мільйонів українців, зокрема жінок та дітей", – додав він. Чагаровський заспокоює та додає, що всіх українців забезпечать якісним молоком.

Проте, він наголосив, що Україна втратила багато молочної продукції на окупованих територіях у зоні бойових дій. Також є проблеми, пов’язані з рахунками торговельних мереж. Зокрема, супермаркети та магазини затягують виплати. Протермінована заборгованість складає близько 600 мільйонів гривень, – зазначив він.

Експерт каже, що для того, аби вийти з цієї кризи, перш за все, потрібно підтримку тваринництва, щоб не скорочувалася кількість худоби. Також варто відновити програми державної підтримки для молочних підприємств.

Як зростуть ціни на молоко в Україні

Експерт пояснив, що до війни на внутрішньому ринку українці споживали близько 4 мільйони тонн молока. Чагаровський наголосив, що на сьогодні на складах накопичилося 10 тисяч тонн сухого молока, 6 тисяч тонн сухої сироватки та 3 тисячі тонн вершкового масла. Це продукція, яку раніше постачали за кордон через морські порти.

За його словами, зараз молоко вже подорожчало через кілька чинників:

  • подорожчало паливо,
  • збільшилася ціна на саму сировину.

Я думаю, що ціни на молоко збільшаться не більше, ніж інфляція, яку сьогодні прогнозує уряд. Йдеться про 17 – 20%. До кінця року ще можливе подорожчання на молоко, але незначне, бо його й так подорожчало за ці 3 місяці, – пояснив Чагаровський.

Ситуація стає критичною: Україні загрожує гостра нестача робочих рук, незабаром країна потребуватиме мільйонів робітників

четвер, 25 квітень 2024, 6:39

Вже найближчим часом Україна може зіткнутися з гострою нестачею робочої сили. За оцінками фахівців, для того, щоб до 2030 року підтримати щорічне зростання ВВП на рівні 5-7%, країні не вистачатиме до 4,5 млн робочих рук. Про це повідомив виконавчий дир...

Ціна "вєлічія": Уряд РФ готується до падіння рубля до 120 за долар

четвер, 25 квітень 2024, 6:15

Російський уряд розглянув стресовий сценарій макропрогнозу Мінекономрозвитку (МЕР), згідно з яким посилення західних санкцій та падіння цін на нафту призведуть до обвального падіння курсу рубля, повідомляє в середу, 24 квітня The Moscow Times. Зазначає...