Газовий ленд-ліз: Скільки Україні потрібно "блакитного палива" для опалення взимку та скільки ми можемо отримати

Український уряд покладає великі надії на газовий ленд-ліз від Сполучених Штатів для нормального проходження опалювального сезону 2022/23. За оцінками експертів, йдеться про три мільярди кубічних метрів. Про це повідомив у коментарі ЗМІ експерт Центру Разумкова Максим Білявський, передають Патріоти України.

За його словами, країнам Європейського Союзу вдасться пройти майбутній осінньо-зимовий період із мінімальними втратами, якщо вони й надалі діятимуть солідарно. Україні цьогоріч буде значно складніше.

Кабінет міністрів попередив українців про те, що зима очікується складною на тлі війни, що місцями порушила комунальну інфраструктуру, загрожує дефіцитом вугілля та газу.

Якщо Росія припинить постачання газу у ЄС, зокрема, українською ГТС, чи скоротить поставки - "зайві" обсяги газу на європейському ринку буде знайти складно.

Саме тому в уряді розраховують на американський газовий ленд-ліз. "За моїми розрахунками, було б добре отримати за газовим ленд-лізом хоча б 3 мільярди кубічних метрів. Можна отримати не все одразу, а, наприклад, по 500 мільйонів на місяць, починаючи з вересня до березня. Цей обсяг абсолютно адекватний технічним можливостям європейської LNG-інфраструктури", - зазначив Білявський.

Експерт наголосив, що у вересні має вийти з ремонту LNG-термінал Freeport у США, через який проходило 10-15% експорту американського газу у Європу. "Я рекомендував би частину його потужностей уже бронювати в рамках газового ленд-лізу. Також як і інші потужності, включаючи вхід до української газотранспортної системи", - зауважив він.

Джерело: Апостроф

В Україні подовжили пільгову ціну на електроенергію для населення: Стало відомо, на який термін

субота, 27 квітень 2024, 11:56

Кабінет Міністрів України подовжив дію пільгової ціни на електроенергію для населення до 31 травня. Попередній термін закінчується 30 квітня. Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні Кабміну, передають Патріоти України. За словами Шмига...

Готуватися до гіршого? У Раді заявили, що відключень світла в Україні не уникнути

субота, 27 квітень 2024, 11:49

Росія ракетними ударами по український енергосистемі вивела з ладу 6000 МВт, а це означає, що в Україні доведеться повертатись до графіків обмеження електропостачання. Про це в етері "Еспресо" заявив народний депутат України Олексій Кучеренко, передают...