"Газпром" розкручує маховик! Новий рекорд. Ціна газу в Європі досягла майже $1200 за тисячу кубометрів

Ціна найближчого (листопадового) ф’ючерсу на TTF на біржі ICE Futures вранці в п’ятницю досягла 100 євро за МВт/год, або $1197 за тисячу кубометрів, свідчать дані на сайті біржі, передають Патріоти України.

У вересні середнє значення контракту «на день наперед» на хабі TTF в Нідерландах - головному газовому майданчику Європи - склало $759 за тисячу кубометрів.

Європа в умовах загального дефіциту поставок газу (по газопроводах і в скрапленому вигляді) змушена конкурувати за скраплений природний газ з преміальним ринком Азії. Увечері в четвер ф'ючерс на азіатський спотовий СПГ-індекс JKM Platts додав ще $39 і досяг $1110 за тисячу кубометрів.

Газпром своїми діями також провокує зростання цін. На початку липня і в кінці вересня російський монополіст двічі ставив на профілактику газопровід Ямал - Європа через Білорусь і Польщу. У липні на профілактику був зупинений газопровід Північний потік-1. Крім того, Газпром не заповнив газом свої сховища в Європі, відмовляється збільшувати прокачку через газотранспортну систему України і забронював тільки третину від звичайного обсягу для транзиту через Білорусь і Польщу.

43 членів Європарламенту закликали Європейську комісію негайно почати розслідування через маніпулювання ринком газу з боку Газпрому.

Міжнародне енергетичне агентство закликало Росію збільшити спотові поставки природного газу в Європу, щоб пом'якшити енергетичну кризу. Reuters зазначає, що найбільше на зльоті цін на газ в Європі заробляють Газпром і норвезька компанія Equinor, які забезпечують близько 60% потреб регіону в газі.

Після атаки дронів СБУ: Російський НПЗ у Краснодарському краї призупинив роботу

субота, 27 квітень 2024, 19:02

Російський нафтопереробний завод у Словʼянську-на-Кубані (Краснодарський край), який 27 квітня атакували безпілотники, частково призупинив свою роботу. Про це заявив директор з комплексної безпеки групи компаній Словʼянськ ЕКО Едуард Труднєв, повідомля...

Залишилось кілька днів: Хто з українців зобов'язаний заповнити декларації та доплатити податки

субота, 27 квітень 2024, 17:24

В Україні до 1 травня всі, хто мав додатковий дохід, мають заповнити декларації. Податки із задекларованих активів треба заплатити до 1 серпня, передають Патріоти України. Про це йдеться в роз'ясненні Державної податкової служби. "Подавати декларацію п...