"Гойдалки" набирають обертів: В Україні обвалився курс долара після Нового року

В Україні курс долара за перший тиждень січня знизився на готівковому ринку на 70 коп./$. Як говориться в даних банківських установ, ще 2 січня один долар продавався за 24,69 грн, а 6 січня вже по 23,99 грн. До речі, офіційний курс Національного банку склав 23,67 грн/$, передають Патріоти України.

Причини:
от 75 грн
  • програма з МВФ;
  • транзит газу + виплата 2,9 млрд доларів, виграних у РФ;
  • при посиленні темпів реформ можна сміливо очікувати зростання попиту на українські боргові папери.

Відзначимо, думки про те, що буде з курсом долара в 2020-м, можна умовно розділити на три групи. Перша – оптимісти. До них відноситься і аналітик Максим Пархоменко. Він вважає, що вартість долара зовсім може впасти до 22 грн / $. Це б знову призвело до зриву планів по надходженнях до бюджету.

"У 2020 році велика частина податків залишатиметься в Україні, а висновок прибутку в офшори буде дуже утруднений. І навіть якщо їх можна буде вивести з України, то перевести вже в іншу юрисдикцію з офшорів буде вкрай складно. Таким чином, ми можемо сміливо очікувати зниження виведення коштів за кордон ", – відзначає аналітик.

Другий прогноз можна віднести до більш стриманого. У прогнозі на наступний рік закладено курс 27 грн/$. Такий розрахунок справило Міністерство економрозвитку, торгівлі та сільського господарства. Правда, такі оцінки відомство робить щорічно і практично завжди помиляється. 27 грн/$ вони очікували і в 2019 році, більш того, були впевнені, що до кінця року валюта буде продаватися за 29 грн/$.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...