Голова НБУ розповів, чи загрожує Україні дефолт через припинення співпраці із МВФ

Серед можливих ризиків для української економіки Яків Смолій назвав уповільнення реформ, повне припинення транзиту російського газу, посилення торгових воєн та ескалацію конфлікту на Донбасі.

Яків Смолій. Фото: прес-служба НБУ.

Україні не загрожує дефолт у разі припинення співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ). Про це 19 липня заявив голова Національного банку України (НБУ) Яків Смолій на зустрічі в "Європейській бізнес асоціації" (ЄБА). Про це інформує сайт ЄБА, передають Патріоти України.

"Стосовно співпраці з МВФ Смолій зазначив, що подальша співпраця України з міжнародною організацією є вкрай важливою для підтримки макрофінансової стабільності, і Україні саме час перейти до обговорення нової програми співпраці. Однак питання не стоїть як "МВФ або дефолт" – розмови про дефолт узагалі не мають реального підґрунтя", – ідеться в повідомленні.

Серед можливих ризиків для української економіки Смолій назвав уповільнення реформ, повне припинення транзиту російського газу по території України, посилення торгових воєн та ескалацію військового конфлікту на Донбасі. Станом на 31 березня 2019 року державний і гарантований державою борг України становив 2,147 трлн грн: зовнішній борг становив 63,92% від загальної суми (1,372 трлн грн). У НБУ розраховують на транш від МВФ у розмірі $2 млрд у четвертому кварталі 2019 року і ще на $2 млрд у наступні роки у межах нової програми співпраці.

"Сюрприз" від колишніх друзів: Банки Вірменії припинять обслуговування російських карток

вівторок, 19 березень 2024, 12:14

Починаючи з 30 березня цього року картки російської платіжної системи «Мир» перестануть працювати у банкоматах і POS-терміналах більшості банків Вірменії. Про це пише РБК із посиланням на представника «ВТБ Вірменія», передають Патріоти України. Наразі ...

В Україні повернули обов'язкову індексацію зарплат, але підвищення можна не чекати? Всі нюанси

вівторок, 19 березень 2024, 11:26

Для українських роботодавців повернули зобов'язання щороку проводити індексацію зарплат. У 2023 році дія такого правила була припинена, проте 2024-го її відновили. Утім, українцям не доводиться розраховувати на різке підвищення окладів - обов'язковій і...