Гонка мільярдерів - Virgin Galactic проти Blue Origin: Річард Бренсон заявив, що випередить з польотом у космос Джеффа Безоса

Бренсон (третій справа) готується в космос

Космічна гонка йде не тільки між різними державами, але й між туристами. Щойно засновник компанії Amazon і один з найбагатших людей планети Джефф Безос заявив, що планує здійснити космічний суборбітальний політ 20 липня 2021 року, його вже можуть випередити.

Компанія Virgin Galactic оголосила, що планує 11 липня провести випробувальний суборбітальний космічний політ за участі засновника компанії мільярдера Річарда Бренсона. Таким чином, Бренсон може випередити Безоса на 9 днів, зазначають Патріоти України.

Хто швидше

Virgin Galactic Річарда Бренсона і Blue Origin Джеффа Безоса - єдині компанії, що конкурують у сфері суборбітального космічного туризму.

Політ Virgin Galactic пройде на космольоті компанії Unity-22. Корабель стартує з повітря на висоті 16 кілометрів з літака-носія, потім розженеться до надзвукових швидкостей і проведе в польоті близько двох годин. Він підніметься на висоту 80 кілометрів над Землею - до межі, яку в США вважають початком космосу. Учасники польоту проведуть кілька хвилин в умовах мікрогравітації, після чого повернуться назад.

Це буде четвертий випробувальний політ Virgin Galactic і перша місія з участю двох пілотів і чотирьох фахівців на борту (до цього, 22 травня, був політ з двома пілотами). Разом з Бренсоном у політ вирушать головний астронавт-інструктор компанії Бет Мозес, старший операційний інженер Колін Беннетт, віце-президент зі зв'язків з урядом Сіріша Бандла. Космольотом Unity-22 управлятимуть Дейв Маккей і Майкл Масуччі.

Річард Бренсон

Безос планує здійснити космічний суборбітальний політ у капсулі багаторазової ракетної системи New Shepard, розробленої і побудованої його компанією Blue Origin. Разом з Безосом на борту корабля будуть його брат Марк, а також переможець аукціону, який купив квиток за 28 мільйонів доларів. Його ім'я із самого початку не називалося, як і ім'я ще одного члена екіпажу.

Відповідь Безоса

Після оголошення про політ Бренсона Безос відразу ж назвав ім'я одного з двох невідомих учасників польоту Blue Origin 20 липня. Це 82-річна американська льотчиця Уоллі Фанк, яка ще в 1960-х роках успішно пройшла тести на підготовку до космічного польоту, але до цього часу так і не побувала у космосі. "Ніхто не чекав довше", - написав Безос в Інстаграмі, маючи на увазі роки очікування Фанк.

Фанк мріяла про польоти із самого дитинства. У п'ять років вона зістрибнула з даху сараю в плащі Супермена. Льотну школу дівчина стала відвідувати ще під час навчання в коледжі, ставши найкращою у своєму класі.

Цікаво, що Фанк настільки хотіла потрапити в космос, що купила ще у 2010 році за 200 тисяч доларів квиток на корабель Virgin Galactic Бренсона.

Безос запросив льотчицю приєднатися до польоту Blue Origin як почесну гостю. Її участь у цьому проекті - не тільки чудовий піар-хід. Уоллі Фанк, яка з юності мріяла про космос, може стати найстарішою людиною, що вирушить туди. Зараз цей рекорд належить американському астронавту Джону Гленну, який у 1998 році здійснив свій другий і останній космічний політ у віці 77 років.

Навіщо це все

Акції Virgin Galactic після оголошення Бренсона на біржі зросли більш ніж на 20%, торги завершилися на рівні 43,19 долара. Після закриття торгів, пише The Wall Street Journal, акції подорожчали до 54,99 долара.

Шалено злетить? МВФ дав прогноз курсу долара до гривні до 2029 року

четвер, 18 квітень 2024, 9:48

Міжнародний валютний фонд прогнозує незначну девальвацію у 2024 році. Потім курс долара до гривні поступово зростатиме, передають Патріоти України з посиланням на World Economic Outlook (квітень 2024 року). Згідно з розрахунками МВФ, середньорічний кур...

Оце так! Популярна спеція за вартістю наздогнала золото

четвер, 18 квітень 2024, 8:50

Одна з найпопулярніших у світі спецій - шафран - подорожчала до золотого рівня. Ці прянощі цінуються за складність виробництва. До того, ж як пише турецьке видання Haber Turk, вона здебільшого росте у країнах, де в останні десятиліття спотерігаються ко...