Горе скреп: Польща відмовляється від російського газу

Польща планує повністю позбавитися від залежності від російського газу завдяки газопроводу Baltic Pipe і LNG-терміналу у Свіноуйсьце. Про це заявив уповноважений польського уряду з питань стратегічної енергетичної інфраструктури Пйотр Наїмський, повідомляють Патріоти України.

"Газопровід Baltic Pipe – це елемент довгострокової стратегії незалежності від імпорту газу в нашу країну з боку монополістської постачальника, яким є російський "Газпром"... Baltic Pipe і термінал у Свіноуйсьце зроблять нас суверенними і незалежними від поставок газу", – сказав Наїмський.

Раніше в Брюсселі був підписаний договір на дофінансування будівництва газопроводу Baltic Pipe, який будується спільно з Данією, завдяки чому в Польщу буде транспортуватися газ з Норвегії. Підтримка з бюджету ЄС складатиме 215 млн євро.

"З осені 2022 року, завдяки цій інвестиції, ми будемо мати можливість імпортувати 10 млрд кубометрів газу. Це стільки, скільки ми зараз імпортуємо від "Газпрому". Він має домінуючу позицію в Польщі і в центрально-європейському регіоні. Ми ж хочемо мати можливість імпорту сировини по інших напрямках. Ми хочемо назавжди стати незалежними від російського диктату, пов'язаного з політичним тиском, а також з ненадійністю імпорту", – підкреслив Наїмський.

Раніше Наїмський відзначав, що Польща стане остаточно незалежною від постачань російського газу в кінці 2022 року. Варшава не буде продовжувати контракт з "Газпромом".

Нагадаємо, посол США Джорджет Мосбахер вважає, що Польща стане центром перепродажу американського газу в Європі. У листопаді 2018 року Польща підписала із США 24-річний контракт на постачання газу. Згідно з умовами угоди, країна отримає 0,7 млрд кубометрів газу в 2019-2022 роках і ще 39 млрд кубометрів в 2023-2042 роках – по 1,9 млрд кубометрів газу на рік.

Пекін підіграє агресору: Китай сховав у порту корабель, який доставляв зброю з КНДР до Росії, - Reuters

четвер, 25 квітень 2024, 11:30

Китай надав причал для російського вантажного судна, що знаходиться під санкціями США, причетного до постачань північнокорейської зброї до Росії, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. Британський аналітичний центр Royal United Services I...

Ситуація стає критичною: Україні загрожує гостра нестача робочих рук, незабаром країна потребуватиме мільйонів робітників

четвер, 25 квітень 2024, 6:39

Вже найближчим часом Україна може зіткнутися з гострою нестачею робочої сили. За оцінками фахівців, для того, щоб до 2030 року підтримати щорічне зростання ВВП на рівні 5-7%, країні не вистачатиме до 4,5 млн робочих рук. Про це повідомив виконавчий дир...