"Горизонт планування дуже невеликий": Як отримати високу пенсію в Україні

В Україні для здобуття високої пенсії доведеться працювати довше, а також додатково збирати на старість. Це можуть бути накопичувальні пенсійні фонди, особисті заощадження, передають Патріоти України.

Щоб отримувати пенсію впродовж 20 років, збирати на неї необхідно вдвічі довше – тобто 40 років, розповідає OBOZ.UA експертка з питань пенсійного забезпечення Лідія Ткаченко. Про пенсію треба замислюватися з 20-30 років. У 50 років назбирати на гідну старість буде важко.

"У нас 20-30-річні не думають про пенсію. Горизонт планування дуже невеликий", – розповідає керівник відділу аналітики Concorde Caputal Олександр Паращій. Але навіть якби всі 30-річні українці дослухались до поради Мінсоцу, інструментів для тривалого накопичення небагато.

В Україні є приватні пенсійні фонди, але коли немає фондового ринку, можливості вкладати в акції стабільних компаній, коли в країні триває повномасштабна війна, примножити чи хоча б зберегти збереження вкрай складно.

  • назбирати грошей та купити землю чи квартиру, щоб потім мати дохід, здаючи її в оренду. Крім того, це актив, який у будь-який момент можна продати. Недоліки: спочатку необхідно назбирати на купівлю житла або землі, а цей процес може розтягнутись на десятиріччя. Крім того, в умовах повномасштабної війни залишаються ризики, що нерухомість буде зруйнована обстрілами чи опиниться на окупованій території.
  • відкладати у валюті. У такому випадку варто купувати валюту одразу кількох країн (краще обирати три різні валюти, дві з яких – долар та євро). Назбиравши достатню суму, кошти краще інвестувати (зокрема в купівлю нерухомості).
  • купувати ОВДП, відкривати депозити. Зараз ОВДП (це фактично борг, який ви надаєте державі) має високу прибутковість. Також достатньо високі депозитні ставки на вклади в гривні. Але і ОВДП, і банківські депозити – інструмент для короткострокових інвестицій.
  • купівля золота. Банківське золото (його можна купити та продати у відділеннях деяких банків) за 5 років подорожчало з 33,7 тис. до 90,8 тис. грн за тройську унцію (31.10348 грам). При цьому купувати золото навіть вигідніше, ніж долари.

"Особливість золота – воно не дає відсотків і доходів. Розрахунок на те, що воно буде дорожчати. Я б не поспішав купувати активи, які за останні рік-два-десять суттєво зросли в ціні. Це означає, що вони вже занадто дорогі", – пояснює Паращій. Мається на увазі, що вони можуть бути переоцінені.

У Норвегії запрацюють нові правила працевлаштування українських біженців: Чого чекати

неділя, 30 червень 2024, 11:54

З 1 липня 2024 року у Норвегії запрацюють нові правила працевлаштування українських біженців. Зміни торкнуться тільки тих громадян, які влаштовуються на роботу водієм автобуса. Про це пише видання NTB. Згідно з ініційованими змінами норвезького уряду, ...

Але відключень це не зупинить? Українців очікує підвищення тарифів на газ та світло - цього вимагає МВФ

неділя, 30 червень 2024, 10:50

Уряд України оновив меморандум з Міжнародним валютним фондом (МВФ), який надасть фінансову допомогу у розмірі 8 млрд доларів. У одному з пунктів домовленостей є зобов'язання підвищити тарифи на газ та електроенергію для населення. Про те, коли це стан...