Готуймося платити більше: Ціни на каву нового врожаю підскочили до 5-річного максимуму

Врожай кави в ЛаосіСвітові ціна на каву сорту арабіка у червні досягли максимумів за п'ять років. Це може позначитися на кінцевих споживачах, повідомляють Патріоти України з посиланням на The Wall Street Journal.

Так, у червні ціни на каву сорту арабіка досягли найвищого рівня із 2016 року. Ф'ючерси на цей сорт, що торгуються в Нью-Йорку, в останні три місяці виросли більш ніж на 18% - до 1,51 долара за фунт.

Сорт кави робуста, який торгується в Лондоні, подорожчав більш ніж на 30% за останні три місяці, до 1749 доларів за тонну, що є дворічним максимумом.

Серед причин подорожчання кави експерти називають найсильнішу за останнє сторіччя посуху у Бразилії, протести в Колумбії і різке зростання вартості морських перевезень.

Також повідомляється, що споживання кави цьогоріч перевищить виробництво вперше із 2017 року. У Мінсільгоспі США підрахували, що в 2021 році буде вжито 165 млн стандартних мішків вагою 132 фунти (приблизно 60 кг) - на 8,1 млн більше, ніж минулого року. А світове виробництво скоротиться до 164,8 млн мішків.

Поки що зростання цін на каву не позначилося на кінцевих споживачах, відзначають фахівці. Однак, за їхніми словами, це незабаром може статися.

Нагадаємо, у травні ціни на каву сорту арабіка виросли до чотирирічних максимумів. Тоді причиною стали скорочення поставок із Бразилії і логістичні проблеми в Колумбії.

Оце так: У Польщі викинуть тонни українського морозива

вівторок, 16 квітень 2024, 16:22

Польські інспектори заборонили продаж у країні партії понад 7 тонн морозива, яке раніше завезли з України. До якості товару в поляків питань не було – їх не влаштувало маркування, передають Патріоти України. Про відповідне рішення повідомили у мікробло...

Пенсії в Україні порахують за єдиною формулою: Стало відомо, хто отримає майже 10 тис. на місяць

вівторок, 16 квітень 2024, 14:56

В Україні з мінімальною зарплатою розмір пенсії становитиме 2361 грн. Водночас із середньою зарплатою можна отримувати 4741 грн. Українець, який отримує зарплату вдвічі вищу за середню, зможе отримувати пенсії у розмірі 9 491,5 грн. Чим більша зарплата...