Готуйте кишені! На українському ринку різко подорожчає натуральна кава

Чашка ароматної ранкової кави може стати святковим напоєм, оскільки для пересічних громадян країни вона коштуватиме надто дорого. Один з найпопулярніших продуктів вже рекордно подорожчав, надалі зростання цін продовжиться, передають Патріоти України.

Зростання цін на каву вже подолало найвищу за останні 10 років позначку, проте планомірне зростання вартості продовжиться до 2023 року. За даними експертів, грудневі ф'ючерси на каві наприкінці листопада на торгах досягли 2,46 долара за фунт (1,06 дол./кг).

Керівник відділу товарної стратегії Saxo Bank Оле Хансен пояснив, що за останній рік у світі сталося багато подій, які дали імпульс зростання цін на кавові зерна. Першою причиною, що викликала хвилю подорожчання, стали аномальні холоди у Бразилії, кавові плантації значно постраждали від морозів. Другим ударом для виробників кави у Бразилії стала неймовірна посуха, яка прийшла на зміну холодам.Ще один великий експортер кави на світовий ринок - Ефіопія опинилася на межі спалаху громадянської війни. В'єтнам, який також є постачальником кави, не може впоратися з коронавірусом, захворюваність у країні зростає величезними темпами.

Крім того, на тлі пандемії та вживання жорстких карантинних заходів у світі, а також через енергетичну кризу суттєво подорожчали енергоносії та логістика. Зростання цін на каву у світі однозначно спричинить хвилю підвищення вартості цього продукту і в Україні.

Україна внаслідок війни з РФ втратила чверть економіки: Держстат розкрив підрахунки щодо ВВП

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:30

Українська економіка за підсумками 2023 року збільшилась на 5,3% (зростання реального внутрішнього валового продукту, ВВП). При цьому показники все одно далекі від тих, що були на початок повномасштабного вторгнення РФ. Реальний ВВП становить лише 75% ...

В Україні банки без пояснення причин блокують рахунки: Що треба знати всім

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:48

Українці масово скаржаться на блокування своїх рахунків без пояснення причин. Банки мають право розірвати договір і поставити клієнта перед фактом, повідомивши листом на електронну пошту, передають Патріоти України. Адвокати та деякі суди вважають, що ...