Готуйте кишені! Тариф на електроенергію для українців має бути вдвічі вищим, у Кабміні розкрили деталі нового рішення

В Україні з 1 липня 2021-го введуть у дію нову постанову про тарифи на електроенергію для населення. Вже зараз за ціни в 1,68 грн за кВт*год реальна собівартість становить від 2,6 до 4 грн за кВт*год (залежно від регіону). Про це на своїй сторінці в Facebook написав заступник міністра енергетики Юрій Бойко, передають Патріоти України.

Яким повинен бути тариф?

Тариф на електроенергію складається з: вартості самого струму, тарифу на передачу мережами "Укренерго", тарифу на розподіл низьковольтними мережами, тарифу на поставку і податки. Ціна в 1,68 грн не покриває реальні витрати. Тільки за транспортування доводиться віддавати 1,51 грн.

За даними Бойка, зараз ціна повинна становити:

  • 2,6-2,96 грн за кВт*год у Києві і Дніпропетровській області;
  • 3,7-4 грн за кВт*год в Івано-Франківській і Луганській областях.

Тобто в кожному регіоні є своя собівартість. Але витрати ділять (і будуть ділити) на всіх, щоб не створювати різні умови для українців, незалежно від їх місця проживання. Як розповідають співрозмовники в уряді, зараз вартість кВт*год електроенергії повинна бути в середньому на рівні 3 грн.

До зростання цін також підштовхують такі рішення:

  • тариф на передачу для "Укренерго" збільшили до 35 коп. за кВт*год (на 21%);
  • середньозважений тариф на розподіл підвищився на 31% (до 1,06 грн);
  • середньозважений тариф на постачання становить близько 10 коп. за кВт*год.
Що буде, якщо не підвищувати тариф?

Обсяг заборгованості ДП "Гарантований покупець" перед "Енергоатом" за електроенергію за підсумками року склав би 5-5,4 млрд грн. З них 2,4 млрд грн – недоплата через занадто низьку ціну для побутових споживачів (із 18 копійок, за які "Енергоатом" продає струм для ДП, останній збирає лише 9 коп. за кожен проданий кВт*год).

"Крім того, через значні обсяги продажу електричної енергії в межах ПСО за пільговою ціною, підприємство об'єктивно не зможе збалансувати свій фінансовий стан, продаючи решту обсягів на конкурентних сегментах ринку", – пояснює Бойко.

Яке рішення розробили?
  • Усунути, починаючи з 1 липня, посередника між виробниками і постачальниками електричної енергії населенню – ДП "Гарантований покупець";
  • усунути взаємовплив двох моделей ПСО (з розвитку відновлюваних джерел енергії та щодо забезпечення доступності електроенергії для населення);
  • прямі договірні відносини дозволять усунути методологічний дисбаланс, який існував у попередній моделі ПСО і призводив до накопичення заборгованості;
  • збільшення відпустки "Укргідроенерго" на 43% щодо попереднього прогнозного балансу.

"Варто відзначити таку особливість нової моделі ПСО – в структурі кінцевої ціни на електричну енергію побутових споживачів кожна копійка, сплачена за вироблену електроенергію, тепер буде спрямована безпосередньо "Енергоатому" і "Укргідроенерго", – зазначає Бойко.

Також не вдасться уникнути і зростання цін для побутових споживачів. Цю модель офіційно в Кабміні не презентували, однак, згідно з даними співрозмовників в уряді, розглядають можливість підняти ціну для тих, хто витрачає більш ніж 300-500 кВт*год електроенергії на місяць до 3 грн за кВт*год. Водночас більшість українців у середньому витрачає близько 170 кВт*год електроенергії.

Зазначимо, тарифи на електроенергію в Україні стримує Кабмін за допомогою спеціальної постанови, яка зобов'язує компанії продавати "струм" за встановленою ціною (т. зв. ПСО).

Джерело: Обозреватель

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...