Готуйте кишені! Тарифи на тепло підвищать більше ніж у півтора рази: Названо міста, в яких вартість послуги зросте найбільше

В Україні, із настанням нового опалювального сезону, тарифи на тепло зростуть, щонайменше, на 40%. Однак у більшості населених пунктів їхня вартість підвищиться на 50, а то й на 70%. Такі невтішні прогнози оприлюднили самі тепловики, а також представники місцевих влад, передають Патріоти України.

Дотепер розмір тарифів на тепло затверджувала НКРЕКП. Однак тепер Нацкомісія повністю передала цю функцію місцевій владі. І тепер саме влада на місцях встановлюватиме, скільки коштуватимуть послуги теплопостачальників. Отже, і лаятимуть люди також місцеву владу. Водночас, місцева влада великого впливу на тарифоутворення не має, позаяк усі ринкові механізми все одно закладаються в Києві.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль закликав комунальників прийняти пропозицію Нафтогазу, уклавши з ним трирічний контракт на постачання газу за ціною 7,42 гривні за кубометр. Причому прем'єр запевнив, що упродовж першого року для тепловиків точно зберігатиметься така ціна на газ, незважаючи на ринкові коливання.

"Місцеві керівники тепер фактично визначатимуть, які суми люди отримають за тепло і гарячу воду в платіжках. Тому закликаю комунальні підприємства, якими займається місцева влада, переходити на трирічний контракт від "Нафтогаз України" за ціною 7,42 гривні за кубічний метр з ПДВ", - заявив Денис Шмигаль.

Водночас голова Союзу споживачів комунальних послуг Олег Попенко заявив, що в будь-якому випадку тепловикам доведеться піднімати вартість свого продукту. Адже й у минулому опалювальному сезоні вони купували газ за однією ціною, а в свої тарифи закладали зовсім іншу, яка була значно нижчою. За рахунок цього вдавалось утримувати порівняно невисокі тарифи на опалення для споживачів. Різницю у вартості газу підприємствам ТКЕ мали компенсувати, однак влада так і не знайшла компенсаторів. І в результаті багато теплопостачальних підприємств загрузли у боргах. Тепер дехто з них не може укласти контракт із Нафтогазом.

За словами Попенка, у Чернівцях постачальники тепла і гарячої води вже підняли вартість своїх послуг на 75%. На черзі – зростання цін в інших містах України. Так, відповідно до розрахунків, у Полтаві тариф на тепло виросте на 36%. Але це ще дуже помірна цифра, адже в багатьох інших містах очікується значно більший приріст ціни. Зокрема, в Кременчуці Полтавської області - на 53%, в Одесі – на 56%, у Тернополі – на 70%, у Старокостянтинові Хмельницької області – на 63%.

Дуров заявив, що Telegram заблокує деякі канали виключно для користувачів з України

середа, 24 квітень 2024, 23:02

Telegram отримав від Apple повідомлення з вимогою заблокувати певні канали для користувачів з України. Команда месенджера погодилася їх виконати, передають Патріоти України. Засновник Telegram Павло Дуров нагадав, що пропонував обмежити російські та ук...

Хотів зняти 250 євро, але щось пішло не так: Український держбанк знімає з клієнтів плату за подвійну конвертацію при знятті готівки

середа, 24 квітень 2024, 21:52

Державний Sense bank став об'єктом критики через неправомірну конвертацію коштів при знятті готівки за кордоном через банкомат. Банк пояснив процес проведення операцій в іншій валюті та запропонував клієнтові розглянути можливість користування валютним...