Готуйте кишені! Ціни на опалення злетять до 40 гривень: Кому і коли світить подорожчання

В Україні вартість опалення у деяких містах може вирости. Це пов'язано з розрахунком споживання природного газу для виробництва і постачання тепла. Про це йдеться в заяві, яка опублікована прес-службою профільної асоціації Укртеплокомуненерго, передають Патріоти України.

Нова ціна і причина зростання тарифів

Вартість опалення може становити 40 грн за 1 куб.м. це пов'язано з розрахунками ДК Нафтогаз Трейдинг, яка неправильно спрогнозувала обсяги споживання природного газу для виробництва і постачання тепла населенню і бюджетним установам.

Тепер споживачам доведеться перемикатися на постачальника "останньої надії" (ПОН), який буде подавати газ тільки два місяці, і платити не 7,42 грн/куб.м, ринкову вартість – у січні вона становить 40 грн.

Крім того, тепловики заявляють про невиконання підписаного перед стартом опалювального сезону меморандуму з владою. Не всі підприємства в повному обсязі отримують компенсації за різницею в тарифах, а ціни на тепло залишаються "політичними" і економічно необґрунтованими.

"Газопостачальник некоректно прогнозує ліміти газу на опалювальний сезон і вимагає оплати за це "наднормове" споживання за ринковою ціною, спонукаючи підприємства ТКЕ переходити на ППН і штрафні санкції. Це означає банкрутство ТКЕ, що на початку призведе до руйнування системи централізованого теплопостачання в окремих містах, а в кінцевому підсумку – в державі в цілому", – зазначено в заяві.

Де може злетіти ціна на опалення

Йдеться в першу чергу про такі міста:

  • Вінниця;
  • Жовті Води;
  • Миргород;
  • Херсон;
  • Теплодар;
  • Нововолинськ;
  • Кам'янець-Подільський;
  • Шепетівка;
  • Старокостянтинів.

Теплопостачальні підприємства цих населених пунктів не зможуть розрахуватися за газ вже в січні. При цьому "Нафтогаз" відмовляється коригувати свої розрахунки.

"Це означає зміну умов надання газу і можливе застосування з 1 лютого страхового механізму – постачальника "останньої надії", за яким газ може надаватися тільки 2 місяці не за фіксованою соціальною ціною, а за ринковою", – сказано в повідомленні.

Біженці будуть під ковпаком? Україна починає обмін інформацією про рахунки з сотнею країн

четвер, 28 березень 2024, 11:30

У вересні 2024 року між Україною та іншими державами відбудеться перший автоматичний обмін інформацією щодо фінансових рахунків за міжнародним стандартом звітності CRS (Common Reporting Standart), передають Патріоти України. Його запроваджено після ух...

Удари по російських НПЗ мали ефект: Росстат зафіксував обвал виробництва бензину

четвер, 28 березень 2024, 10:30

Після серії ударів по російських нафтопереробних заводах, що паралізували роботу великих підприємств "Роснефти" і "Лукойлу", випуск автомобільного бензину в країні впав на 7,4%. Про це повідомляє The Moscow Times, передають Патріоти України. Згідно з д...