Готуйте кишені, "удар" не останній! Теплицям не вистачає газу - українцям загрожує позамежне подорожчання овочів

Взимку і навесні 2022-го в Україні може відбутися різке подорожчання тепличних овочів. Причин існує декілька, одна з основних - зростання цін на газ у Європі. Цікаво, що вартість тепличних овочів вже почала зростати. Не виключається оновлення цінових рекордів помідорів, перцю і огірків вже до нового року. передають Патріоти України.

Як пояснив економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН Андрій Ярмак, через дорогий газ вже постраждали теплиці в Німеччині, Польщі, Великобританії, Нідерландах. Про це йдеться в матеріалі Еast-fruit.

"Таким чином, ціни на овочі вже ростуть повсюдно, тому імпорт з порівняно теплих країн, таких як Туреччина, Марокко, Єгипет, Узбекистан, Ізраїль різко подорожчає, навіть без урахування зростання вартості перевезень", – зазначив фахівець. При цьому в останні роки Україна активно нарощувала імпорт тепличних овочів, а це в свою чергу дозволяло утримувати ціни на порівняно низькому рівні.

Серед причин подорожчання також відзначають:

  • різке зростання вартості імпортних тепличних овочів через подорожчання міжнародних перевезень;
  • різке зростання вартості матеріально-технічних ресурсів (добрива і засоби захисту рослин);
  • зростання витрат на робочу силу;
  • вихід з виробництва найменш ефективних теплиць.
Хто постачає тепличні овочі в Україну?

Найголовнішим постачальником є Туреччина, на яку за перші 7 місяців 2021-го припало 86% всього імпорту. Другою йде Польща – 4%.

Як бачимо, обидві держави ввезли в Україну 90% всіх імпортних тепличних овочів. До речі, Туреччина при цьому наростила поставки на 36%.

Нагадаємо, ціна газу в Європі знову зростає. Біржова вартість блакитного палива "відкотилася" майже вдвічі – з $1950 до $1000 за тис. куб. м. Але аналітики відразу попередили: це ще не кінець енергокризи. В ЄС будуть розслідувати ситуацію, а українцям загрожує зростання цін буквально на всі товари.

Відзначимо, в Україні у вересні подорожчала ціла низка продуктів. Зокрема, ціни на яйця зросли на 8% і становлять приблизно 35,20 грн за десяток, молоко – на 1%, до 33,80 грн/л. Подорожчало у вересні і м'ясо: курятина – на 6% (середня ціна – 105 грн/кг), свинина – на 4% (122,20 грн/кг) та яловичина – на 12% (близько 179,50 грн/кг).

Ціни на вищевказані продукти продовжать зростати:

  • свинина і яловичина – на 3-5%;
  • курятина – 5-7%;
  • яйця – 10-12%;
  • молоко – 2-3%.

Україна внаслідок війни з РФ втратила чверть економіки: Держстат розкрив підрахунки щодо ВВП

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:30

Українська економіка за підсумками 2023 року збільшилась на 5,3% (зростання реального внутрішнього валового продукту, ВВП). При цьому показники все одно далекі від тих, що були на початок повномасштабного вторгнення РФ. Реальний ВВП становить лише 75% ...

В Україні банки без пояснення причин блокують рахунки: Що треба знати всім

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:48

Українці масово скаржаться на блокування своїх рахунків без пояснення причин. Банки мають право розірвати договір і поставити клієнта перед фактом, повідомивши листом на електронну пошту, передають Патріоти України. Адвокати та деякі суди вважають, що ...