Готуйте кишені! Українців готують до нового цінового удару: Які продукти подорожчають

Ціни на продукти в Україні рекордно зростають з початку 2021 року. Як прогнозують експерти, вже восени 2021 року ціни зміняться на овочі, хліб, цукор, соняшникову олію, курячі яйця та молочні продукти, передають Патріоти України.

В Україні до кінця серпня вже значно подорожчала морква і столовий буряк. При цьому пропозиція цієї продукції скоротилася. Фермери продають моркву по 4-7, 50 грн/кг. для порівняння, це на 29% дорожче, ніж тижнем раніше.

А буряк за тиждень подорожчав на 24% і тепер коштує в середньому 4-7 грн/кг. За даними Держстату вартість моркви в середньому на 33% більше, ніж в аналогічний період 2020 року. Ціни на столовий буряк всього за рік зросли в середньому на 36%.

Ціни на хліб також дорожчатимуть. Про це говорить економічний експерт Олег Пендзин. Зростуть ціни приблизно на 1,5%. Також в країні зростуть ціни на цукор. Ще більше подорожчає соняшникова олія та курячі яйця.

"Хліб і далі зростатиме в ціні - приблизно на 1,5% на місяць. Ця тенденція збережеться, мінімум, найближчі півроку. Також в країні продовжить дорожчати соняшникова олія і курячі яйця, але вже не такими швидкими темпами", – заявив фахівець.

Вартість цукру всього за рік зросла на 75%, ключова причина – неврожай буряка. Якщо урожай буде поганим і в цьому році, то ціни продовжать рости. Чи станеться це стане відомо в листопаді, коли зберуть урожай.

Молочна продукція до кінця поточного року може подорожчати на 2%, розповів аналітик Асоціації виробників молока Володимир Андрієць.

Які продукти подорожчають до кінця року:

  • соняшникова олія;
  • зернові;
  • яйця;
  • молоко;
  • яловичина.

Як зазначає економіст САЅЕ Україна Володимир Дубровський, саме світові тенденції є основними причинами подорожчання продуктів в Україні

"Перша причина - загальносвітове підвищення цін. Дорожчає навіть та продукція, яку Україна вирощує сама. Те, що дешевше в Україні - вигідніше експортувати. Це вина не української сторони - а світових фінансових центрів", - стверджує Володимир Дубровський.

"Відрізає гілку, на якій сидить": Китай фінансує атаки хуситів на судна у Червоному морі, - Politico

четвер, 28 березень 2024, 14:49

Китай мимоволі допомагає Ірану перекрити судноплавство в Червоному морі, завдаючи шкоди світовим торговельним потокам і ущемляючи при цьому власні інтереси Пекіна, стверджують представники західних спецслужб, передають Патріоти України з посиланням на...

Підвищення пенсій з 1 квітня зачепить не всіх українців: Все, що треба знати

четвер, 28 березень 2024, 14:37

З 1 квітня в Україні заплановане збільшення мінімальної зарплати, що вплине на деякі соціальні виплати, передають Патріоти України. Як пише biz.nv.ua, зокрема, після цього мають підвищитися пенсії громадян віком 65+ з повним страховим стажем (35 років...