Готуйте кишені! В Україні "накрутять" ціни на улюблений фрукт - якраз до Нового року

Ціни на продукти в Україні продовжують зростати. Експерти прогнозують різкий стрибок цін на банани. Як пише biz.today.ua, на початку грудня закупівельна вартість бананів склала 430-450 грн/ящик, але щоб імпортери могли працювати хоча б в нуль, вона повинна бути не менше 480-490 грн/ящик. В Україну привозять банани, зазвичай, сорти Кавендіш, зазначають Патріоти України.

У чому причина подорожчання бананів

Проблема в тому, що 2021 році врожай бананів не такий великий, як у попередні роки, а значить, подорожчання не за горами. Цей сорт бананів найбільш схильний до швидко поширюється по плантаціях грибку - виробники борються з грибками і виводять нові сорти, більш стійкі до ураження.

Ще одна суттєва проблема, яка вплине на підвищення цін на банани – це логістика. Через епідемію коронавірусу транспортні компанії не стали закуповувати додаткове обладнання, розширювати парк пароплавів або контейнерів, а просто почали піднімати розцінки за підвищеним попитом.

Скільки коштуватимуть банани

За останні три місяці транспортування бананів подорожчало на 40%. За весь час ціни на банани залишалися стабільними, але подорожчання не уникнути. Імпортери працюють в мінус: вони не підвищують ціни, щоб не знизився попит на продукт, але вже після Нового року банани в Україні почнуть дорожчати. Ціни на банани зростуть приблизно на 30-40 гривень за ящик (19 кг).

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...