Готуйтесь до удару! Ціни на пальне знову зростатимуть: У НБУ пояснили, в чому причина

Ціни на пальне у 2023 році зросли на 2,7%, що суттєво менше, ніж прогнозували експерти. Так сталося, тому що падіння світової вартості нафти скомпенсувало підвищення податків в Україні, передають Патріоти України.

Як зміняться ціни на пальне у 2024 році

На початку цього року НБУ випустив "Інфляційний звіт", у якому спрогнозував, що ціни на пальне у 2024 році зростатимуть швидше.

Зниження світових цін на нафту наприкінці року майже нівелювало ефект від повернення оподаткування пального, що діяло до вторгнення, – написали в НБУ.

Також регулятор зазначив, що весною 2024 року очікується підвищення світових цін на нафту. Це може пришвидшити тенденцію подорожчання пального: згідно з прогнозами, його вартість збільшиться приблизно на 13,2%.

Це матиме непрямий проінфляційний вплив і на вартість транспортних послуг та окремих товарів. Надалі вартість пального стабілізується завдяки поступовому зниженню світових цін на нафту, – написали у звіті.Нагадаємо! У 2023 році світові ціни на нафту впали на 10% – до 77,5 долара за барель сорту Brent.

Ціни на пальне в лютому

Геннадій Рябцев розповів 24 Каналу, що нині немає підстав для подорожчання пального. Тим паче що в листопаді минулого року його вартість, навпаки, почала знижуватися.Геннадій Рябцев

Експерт з енергетичних питань

Зараз попит незмінно низький. Це відповідає сезону. Якихось змін стосовно вартості продуктів на кордоні не очікується.

Зниження цін у листопаді було зумовлене здешевленням партії нафтопродуктів на кордон, причиною якого стало зниження нафтових котирувань.

В Україні можуть тимчасово скасувати відключення, а потім повернути найжорсткіший варіант графіків: Озвучено прогноз

субота, 27 липень 2024, 22:30

В Україні в серпні-жовтні значно скоротиться кількість відключень електроенергії. Однак вже взимку ситуація значно погіршиться: може повторитись сценарій липня, коли через спеку відключення тривали по 7 годин поспіль. Про це йдеться в публікації виданн...

Через два місяці військові можуть залишитись без зарплати: Голова бюджетного комітету Ради заявила про великі проблеми

субота, 27 липень 2024, 21:34

Уже наприкінці вересня українські військові можуть залишитися без зарплат, оскільки передбачені на це гроші були витрачені на закупівлю зброї на початку цього року. Про це повідомила голова бюджетного комітету Верховної Ради Роксолана Підласа в подкаст...