Готуйтесь затягнути паски: Міністр економіки заявив, що долара по 26 грн в Україні більше не буде

Міністр економіки Ігор Петрашко заявив, що укріплення гривні до 26–25 грн/$ не має бути. Національна валюта повинна зупинитися на позначці 27–28 грн за долар. Про це він заявив в інтерв'ю "РБК-Україна", передають Патріоти України.

Так міністр прокоментував стрімке падіння гривні щодо американської та європейської валют, яке відбувається останнім часом.

"По-перше, я вважаю, що не має бути посилення курсу. Якщо курс зараз 27–28, то він не має ходити до 26–25. Експортери не очікують девальвації курсу. Потрібні стабільність і відсутність коливань, щоб у нас не повторилась ситуація минулого року, за це я найбільше переживаю. Курс 23,5 гривень/долар сильно вдарив і по аграріях, і по металургах. За курсу 28 гривень/долар закупили добрива, засоби захисту, паливо, а продали потім по 23. Хто від цього виграв?" – заявив міністр.

За його словами, коливання курсу вивело маржу з продуктивного сектору у непродуктивний. "Дохідність по ОВДП тоді зашкалювала й доходила до 30 % за будь-якої відсутності ризику. Як можна було таке допустити? Забрали гроші через курс у промисловців, в аграріїв, без будь-якої підстави, не поповнили резерви, коли могли поповнити. Викуповуйте валюту, у чому питання? Резерви були б більшими і курс був би 27. У нас не було би падіння ВВП. Падіння ВВП заклав не уряд Гончарука, я вважаю, а заклав Національний банк нерозумною курсовою політикою і практично вимиванням у 4-му кварталі грошей із реального сектору економіки для перерозподілу на непродуктивні сектори", – сказав Петрашко.

Він наголосив, що в Україні в жодному разі не можна було допустити посилення курсу гривні, оскільки наша країна тільки розвивається.

Джерело: Обозреватель

Німеччина припиняє фінансову допомогу для українських біженців: Стало відомо, кому саме, чому і як

п’ятниця, 19 квітень 2024, 11:28

Уряд Німеччини, зіткнувшись із великою кількістю українських біженців, які відмовляються від пропозицій щодо працевлаштування, розглядає можливість припинення фінансової підтримки для цієї групи осіб. Згідно з останніми даними, 77% українських біженців...

"Вирішується доля війни": Туск закликав польських фермерів зупинити блокаду кордону України

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:48

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск закликав польських фермерів припинити блокування кордону з Україною. Слова Туска після саміту Європейської ради в Брюсселі наводить "Польське радіо", передають Патріоти України. Глава уряду Польщі розповів, що Украї...