Готуйтеся до удару! Коли українцям піднімуть тарифи на газ, опалення та гарячу воду - у НБУ назвали терміни

Мораторій на підвищення частини комунальних тарифів - на газ, гарячу воду та опалення - може залишитися чинним до 2025 року. У такому разі "заморожування" платіжок допоможе утримувати загальне зростання цін (інфляцію), передають Патріоти України.

Такий прогноз міститься у свіжому Інфляційному звіті Національного банку України (НБУ). В регуляторі також розраховують, що підвищення тарифів у 2025 році після зняття мораторію буде плавним та поступовим.

"З огляду на високу соціальну значимість цього питання очікується, що підвищення тарифів буде поетапним і триватиме кілька років разом із розширенням соціальної підтримки", – зазначили в Нацбанку. Соціальна підтримка у цій сфері здійснюється через програму субсидій.

Проте НБУ враховує, що мораторій не поширюється на інші види комунальних послуг, зокрема, холодне водопостачання та електропостачання. У Нацбанку зазначили, що тариф на електроенергію для населення з 1 червня підвищився сильніше, ніж очікував регулятор.

Однак це все ж таки не завадило загальної тенденції до уповільнення так званої адміністративної інфляції – зростання цін на регульовані державою послуги та товари. У 2023 року темпи зростання адміністративних цін знизилися до 12,5%.

Але в 2024 році, за прогнозом НБУ, адмінінфляція все ж таки зросте до 15%. Насамперед через зростання тарифів на окремі послуги ЖКГ (ті, що не підпадають під мораторій), а також підвищення акцизів на тютюн.

А 2025 року адміністративна інфляція прискориться до 19%, вважають у Нацбанку. Причиною стане завершення дії мораторію та об'єктивна необхідність підвищити тарифи на газ, опалення та гарячу воду.

В Україні можуть тимчасово скасувати відключення, а потім повернути найжорсткіший варіант графіків: Озвучено прогноз

субота, 27 липень 2024, 22:30

В Україні в серпні-жовтні значно скоротиться кількість відключень електроенергії. Однак вже взимку ситуація значно погіршиться: може повторитись сценарій липня, коли через спеку відключення тривали по 7 годин поспіль. Про це йдеться в публікації виданн...

Через два місяці військові можуть залишитись без зарплати: Голова бюджетного комітету Ради заявила про великі проблеми

субота, 27 липень 2024, 21:34

Уже наприкінці вересня українські військові можуть залишитися без зарплат, оскільки передбачені на це гроші були витрачені на закупівлю зброї на початку цього року. Про це повідомила голова бюджетного комітету Верховної Ради Роксолана Підласа в подкаст...