Готуйтеся до удару по кишені! МВФ спонукає Україну до підвищення тарифу на передачу електроенергії

В Україні вже незабаром може вирости тариф на передачу електроенергії, який встановлений для компанії Укренерго. Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) встановила недостатній тариф на цю послугу, вважає МВФ. Отже, цей тариф, очевидно, доведеться підвищити, йдеться у висновках міжнародного кредитора, передають Патріоти України.

З теперішнім тарифом на передачу електроенергії, який затвердила НКРЕКП, компанія Укренерго не в змозі виконувати своїх фінансових зобов'язань перед учасниками ринку електроенергії, а також не в змозі виконувати всі необхідні роботи з відновлення пошкодженої енергосистеми. А на сьогодні якнайшвидше усунення наслідків війни на енергетику України є пріоритетним завданням як для самих енергетиків, так і для української влади.

НКРЕКП дала дозвіл компанії Укренерго на підвищення тарифу на передачу електроенергії з початку 2023 року, і це дозволило енергетикам взятися за відновлення пошкоджених об'єктів. Але цього недостатньо, щоб Укренерго могла виконати всі покладені на неї функції, вважають в МВФ.

"Однак може знадобитися подальше підвищення в світлі зростання витрат, пов’язаних із більшим використанням газу в структурі виробництва електроенергії та необхідністю повної компенсації виробникам відновлюваної енергії", – заявили у Міжнародному валютному фонді.

Про те, що компанії встановлено занижений тариф на передачу електроенергії, свідчать фінансові проблеми, які фіксують за підсумками двох перших місяців 2023 року. Так, в Укренерго заявляють, що компанії бракує 20% на фінансування необхідних видатків.

Отже МВФ вважає, що за цих умов Нацкомісія має переглянути тариф, встановлений нею для компанії Укренерго, і встановити для неї вищий тариф. Це дасть енергетикам простір для маневрування та виконання усіх покладених на них зобов'язань.

Безробітні українці отримають по $500: Стало відомо, кому дадуть гроші

субота, 18 травень 2024, 17:27

Безробітні мешканці Дніпропетровщини, Миколаївщини, Херсонщини та Запорізької області мають змогу пройти професійні курси за грантові кошти. На підвищення кваліфікації чи здобуття нових професійних навичок вони можуть отримати $500, тобто майже 20 тис....

У Польщі змінюють виплати для біженців - ось що потрібно знати українцям

субота, 18 травень 2024, 8:30

Українським біженцям у Польщі - приготуватися. Місцевий уряд планує серйозні зміни, зокрема скасування деяких популярних виплат. Які пільги поляки хочуть прибрати, а які залишаться? А також про те, як різні країни Європи борються за українських біженці...