Готуйтеся! Ціна на газ злетіла через холоди - українцям загрожує подорожчання продуктів


Біржові ціни на газ у Європі знову підскочили понад $1000 за тис. кубів. В Україні підвищення не позначиться на комунальних тарифах, проте може призвести до нового витку зростання цін на продукти. Причиною подорожчання газу цього разу стало очікуване похолодання. Також на ринок вплинули зниження генерації на вітряних електростанціях Європи та рішення США запровадити нові санкції проти "Північного потоку-2", передають Патріоти України.

Як свідчить індекс TTF на біржі ICE Futures, у першій половині дня 23 листопада ціна газу досягла 90,69 євро за МВт*год. Це становить понад $1070 за тис. куб. м.

Ціни на газ у Європі знову зростают

За даними Української енергетичної біржі (УЕБ), в Україні останні контракти укладалися за ціною, вищою за 31 тис. грн за тисячу кубів. Газ щодо них буде поставлений у грудні. Ціна трохи відрізняється в залежності від умов угод.

Цього тижня в Європі очікується помітне падіння температури повітря, що вже вплинуло на попит на газ, зазначає "Інтерфакс". Цей листопад уже виявився холоднішим, ніж попередній. Середня температура повітря виявилася на 2 градуси нижчою, ніж у 2020 році.


Крім того, 22 листопада у Європі зменшилися показники вітряної генерації. Якщо вона забезпечує близько 15% енергобалансу регіону, то тепер – лише 12,6%. Це теж пов'язано з погодними умовами – сила вітру вже знизилася і, за прогнозами синоптиків, тенденція продовжиться.

Газ штовхає ціни вгору

Підвищення ринкових цін на газ не вплине на комунальні тарифи для пересічних українців. Ціни на послуги ЖКГ зафіксовані до кінця опалювального сезону. Наприклад, побутовий газ у більшості постачальників коштуватиме до весни близько 8 грн за куб.

Але подорожчання енергоресурсів позначається на вартості виробництва товарів та товарів. Газ використовується в багатьох технологічних процесах – від сушіння зерна та переробки іншої сировини до опалення теплиць.

В результаті в Україні вже дорожчає низка продуктів. Зокрема:

  • хліб уже подорожчав на 18% у річному розрізі, ціни продовжать зростати на 1,5-2% щомісяця;
  • ціна на і без того дорогу соняшникову олію може зрости до 100 грн/л, попереджають виробники;
  • дорожчає виробництво цукру, адже у процесі цукроваріння теж активно використовується газ;
  • ціни на яйця в Україні незабаром зростуть на 8-14%, вже до новорічних свят вартість може становити 38-40 грн за 10 штук;
  • овочі дорожчають через підвищення витрат на опалення теплиць

Оце так! Популярна спеція за вартістю наздогнала золото

четвер, 18 квітень 2024, 8:50

Одна з найпопулярніших у світі спецій - шафран - подорожчала до золотого рівня. Ці прянощі цінуються за складність виробництва. До того, ж як пише турецьке видання Haber Turk, вона здебільшого росте у країнах, де в останні десятиліття спотерігаються ко...

Доведеться затягнути паски? Тариф на електроенергію можуть підвищити вже влітку: Скільки коштуватиме кВт*год

четвер, 18 квітень 2024, 6:50

В Україні тариф на електроенергію можуть підвищити вже влітку. До травня, ймовірно, в уряді не встигнуть ухвалити рішення. Якщо до нової хвилі атак РФ на енергосистему в Міненерго спростовували заяви про плани підняти ціни на струм, то зараз відкрито г...