Готуйтеся! Українців попередили про девальвацію гривні та зростання курсу долара

У червні в Україні зберігатиметься стабільний курс долара із можливими незначними коливаннями. При цьому фіксований курс долара залишатиметься незмінним. Однак ближче до осені Нацбанк може вдатися до девальвації гривні та підвищити курс долара, передають Патріоти України.

Таким прогнозом поділився у коментарі одному з українських ЗМІ фінансовий експерт Олександр Хмелевський.

Отже, у червні українцям не варто чекати жодних потрясінь на валютному ринку. Звісно, певні коливання курсу долара будуть, проте він навряд чи вийде з коридору 37-38 гривень. Щоправда, за певних обставин може спостерігатися сплеск попиту на готівкову валюту. Це може статись через загострення ситуації на фронті або через вдалі ракетні атаки противника на енергетичні об'єкти.

Проте, навіть такі потрясіння кардинально на курс долара не вплинуть. І поки що, у червні, а можливо і протягом усього літа, потрясінь на валютному ринку не буде.

При цьому Хмелевський нагадав, що вже у червні Нацбанк України має представити Міжнародному валютному фонду план повернення до вільного ринку валют. Але, на думку експерта, НБУ навряд чи зовсім відмовиться від фіксованого курсу долара до закінчення війни.

Однак восени НБУ може зафіксувати курс долара на новому, вищому рівні, тим самим визнавши девальвацію гривні.

Зростання курсу долара буде спровоковано зростаючим перекосом торгового балансу на користь імпорту. Обсяг імпорту дедалі більше переважатиме над експортом.

На це впливатимуть кілька причин:

  • зростання споживчого попиту населення на імпортні товари;
  • блокада зернового коридору;
  • обмеження, які запровадили країни ЄС, на імпорт аграрної продукції з України;
  • скорочення зовнішньої фінансової підтримки.

Все це посилить дефіцит долара, через що Нацбанк буде змушений вдаватися до збільшення валютної інтервенції на фінансовому ринку.

У такій ситуації наступним логічним кроком НБУ стане девальвація гривні та фіксація курсу долара на вищій позначці. Тому ближче до осені курс долара, як фіксований, так і готівковий, може суттєво зрости, що, звісно, пришвидшить інфляцію

В Україні хочуть запровадити нове маркування товарів у магазинах та в рекламі: Що зміниться

субота, 20 квітень 2024, 12:29

В Україні запропонували маркувати продукцію брендів, які досі не вийшли з російського ринку. У разі, якщо до законодавства внесуть відповідні зміни, маркування таких товарів стане обов'язковим не лише на прилавках магазинів, а й у рекламі, передають П...

В Україні військовим заборонять доступ до казино: Зеленський увів у дію рішення РНБО

субота, 20 квітень 2024, 10:30

Президент Володимир Зелеський увів в дію рішення РНБО щодо "Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі інтернет". Про це йдеться в указі президента, передають Патріоти України. Президент підписав Указ №234/2024 "Щодо прот...