Грошей вистачало мало на що: Реальні ціни в СРСР порівняли із зарплатами (фото)

Люди, які ностальгують за СРСР, люблять згадувати, які в ньому були низькі ціни. Правда, якщо порівняти їх з зарплатами того часу, стає зрозуміло, що крім найпростіших продуктів грошей мало на що вистачало. Про це йдеться в публікації на Leprechaun.land, в якій порівняли доходи громадян з цінами в магазинах під час так званого "застою" в 1975-1985-х роках, передають Патріоти України.

В якості ілюстрації там взято фотографію зі звичайного продуктового радянського магазину. Привертають увагу полиці з вкрай малим асортиментом товарів (чотири види консервів і кілька трилітрових банок з овочами) і оголошення: "Горілка за талонами".

Середній дохід для різних категорій населення:

  • 40 рублів – інститутська стипендія;
  • 70 рублів – зарплата медсестри;
  • 70-130 рублів – з/п молодого фахівця;
  • 200 рублів – середня з/п по країні;
  • 300 рублів – дохід підполковника ЗС;
  • 450 рублів – з/п секретаря обкому партії;
  • 600 рублів – дохід міністра.

Варто зазначити, що зарплати, як правило, були жорстко фіксованими, тож заробляти більше держава своїм громадянам не давала. Отже, в результатах своєї праці мало хто був по-справжньому зацікавлений.

За одну копійку можна було придбати: стакан газованої води, коробку сірників.

Якщо в кишені було 3 копійки, можна було дозволити собі склянку квасу або проїхатися на трамваї.

За 10 копійок можна було купити кілограм картоплі або порцію ягідного морозива (міфічне "найсмачніше морозиво" – об'єкт особливої любові фанатів СРСР).

11 копійок коштував біляш або ескімо на паличці. Півлітровий пакет молока – 16 копійок, стільки ж вартував буханець житнього хліба.

Пачка сигарет "Космос" коштувала 70 копійок. Відчутно дорого, як порівняти з "класичною" зарплатою в 120 рублів.

За 2,15 рубля можна було придбати платівку в щільному конверті або два комплексні обіди в їдальні. Абонентська плата за телефон становила 1,5 рубля на місяць.

До речі, платівка ця, найімовірніше, була б виробництва фірми грамзапису "Мелодія". Ціни на іноземні вироби або їхні копії (беручи до уваги середні зарплати) буквально злітали в космос.

Свідчення цьому – ціна за 60-хвилинну касету становила цілих 4 рублі. "За ті ж гроші можна було пообідати в ресторані або купити авіаквиток Краснодар – Геленджик", – йдеться в публікації.

Звичайний кубик Рубіка коштував дуже дорого – 10 рублів.

Далі йдуть речі, які разом з ростом ціни переходили в розряд дефіциту. Велосипед "Орлятко" коштував 39 рублів. Більш модний "Салют" – вже 84 рублі.

Акустична гітара Cremona – 70 рублів.

У 96 рублів обходився килим розміром 220 см на 137 см, що "прикрашав" стіни радянських квартир. Насправді, їх вішали від звичайної бідності життя й загальної убогості радянських осель. Щоб їх купити, багатьом громадянам доводилося годинами стояти в чергах.

Щодо справжнього дефіциту – магнітофон "Електроніка 302". За нього потрібно було заплатити 155 рублів, в півтора раза дорожче, ніж за фотоапарат "Зеніт" із професійним об'єктивом.

Мотоцикл "Іж-Планета-3" – 670 рублів. Майже в цю ж суму обійшовся б ламповий кольоровий телевізор.

"Москвич-412" коштував наприкінці 70-х рр. майже 5000 рублів. Водночас однокімнатна кооперативна квартира обійшлася б в 3-4 тис. рублів.

ВАЗ-2106 коштував уже 7200 рублів.

"Елітна" ГАЗ-24 "Волга" – 9000 рублів.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...