Гроші, на які чекає Україна у 2023-му

Обсяги, джерела та форми грошової підтримки від іноземних партнерів

Україна входить у 2023 рік із рекордним за історію незалежності дефіцитом державного бюджету у розмірі близько 1,3 трлн грн, що становить понад 20% від ВВП країни. Для фінансування видатків планується залучати макрофінансову допомогу* від іноземних партнерів. Її сума має бути колосальною — необхідно щонайменше 39,5 млрд дол. для фінансування потреб бюджету. Крім цього, держава потребує 17 млрд дол. на реалізацію проєктів швидкої реконструкції.

Згідно з оцінкою МВФ, за цих обставин щомісячні потреби у фінансуванні державного бюджету донорами становитимуть приблизно від 3 до 4 млрд дол.

Проте досвід 2022 року показав, що це реально, — від початку війни до державного бюджету вдалося залучити макрофінансової допомоги на суму понад 32 млрд дол., із них 14 млрд — у формі грантів.

У своїй нещодавній заяві країни G7 висловили бажання 2023 року акумулювати для нас 32 млрд дол. Пропонуємо розглянути ці пропозиції країн, а також макрофінансових інституцій і міждержавних об’єднань.

ЄС зобов’язався надати позику Україні 2023-го загальним розміром 18 млрд євро в рамках нового розробленого інструменту «макрофінансова допомога +».

Умови надання позики буде висвітлено у Меморандумі про взаєморозуміння (MoU). Вони, зокрема, міститимуть боротьбу з корупцією, організованою злочинністю, створення прозорої та підзвітної системи для управління відновленням і реконструкцією.

Мета позики — сприяти ліквідації дефіциту бюджету. Для рівномірного розподілу та постійної підтримки планується надавати ці кошти частинами у вигляді траншів щоквартально впродовж року.

Механізм отримання кожного з траншів у рамках розробленого інструменту такий:

  • Україна подає запит на отримання коштів перед виплатою кожного траншу разом із звітом відповідно до положень раніше укладеного Меморандуму про взаєморозуміння;
  • Європейська комісія приймає рішення про надання коштів, якщо є задовільний прогрес щодо виконання умов, викладених у Меморандумі про взаєморозуміння.

Крім того, Єврокомісія має право зменшити обсяг надання коштів у разі зниження потреби впродовж року. Також можливе призупинення або ж припинення виплат за цим інструментом у випадку невиконання Меморандуму про взаєморозуміння.

Пільговий період до виплат становить 10 років із максимальним терміном погашення у 35 років. Також цей механізм надання допомоги від ЄС передбачає, що держави-члени надаватимуть грантову допомогу для покриття основної частини витрат за позикою коштом зовнішніх цільових доходів.

Гарантуватимуть ці запозичення або бюджет ЄС, або держави-члени. В останньому випадку держава — член ЄС може зробити внесок шляхом надання гарантії на суму до 18 млрд євро щодо підтримки у формі позики через укладений договір з Єврокомісією. Пропорційним орієнтиром суми внеску кожної держави є її частка у валовому національному доході Євросоюзу, викладена в бюджеті на 2023 рік.

Перша виплата очікується уже в січні 2023 року, однак для надання позики між Україною та ЄС має бути підписаний меморандум про взаєморозуміння.

Наприкінці грудня Сполучені Штати Америки остаточно затвердили власний державний бюджет, який, зокрема, передбачає надання Україні військової та економічної підтримки на загальну суму в 44,9 млрд дол.

Варто розуміти, що з цієї суми на економічну та бюджетну підтримку передбачено 13,37 млрд дол., однак у формулюванні документа можливим є виділення цих коштів не лише нашій державі, а й іншим країнам, що постраждали від війни в Україні. Кошти виділятимуть поступово.

Уряд Канади на підтримку України випустив п’ятирічні облігації на суму 500 млн дол. США, деноміновані в канадських доларах.

Відсотки за придбаними облігаціями виплачуватимуться двічі на рік, 24 лютого та 24 серпня. Термін погашення облігацій настає 24 серпня 2027 року, у День Незалежності України, тоді власники отримають повне погашення своїх початкових інвестицій.

Суму надходжень від облігацій буде перераховано в Україну через спеціальний адміністрований рахунок Міжнародного валютного фонду.

Також Канада перерахує 115 млн дол. мита, отриманого від імпорту з Росії та Білорусі, на ремонт електромережі Києва через проєкт Світового банку Re-PoWER Ukraine.

Велика Британія наразі не оголошувала конкретних сум бюджетної підтримки уряду України на 2023 рік, але вже анонсувала рекордний пакет військової допомоги на загальну суму 2,63 млрд дол. Із останньої заяви країн G7 підтримку Україні обіцяє також Японія.

Україна та МВФ нещодавно уклали угоду щодо окремої Моніторингової програми, яка має відкрити нові можливості для фінансування цього року. Ця чотиримісячна місія покликана допомогти Україні підтримувати стабільність і стимулювати донорське фінансування. Також ця програма допоможе активізувати терміново необхідну підтримку донорів.

Крім цього, раніше кошти у сумі одного мільярда SDR або приблизно 1,4 млрд дол., виділені в рамках Інструменту швидкого фінансування 9 березня, забезпечили на самому початку війни критично необхідну підтримку. Створений пізніше адміністрований рахунок МВФ допоміг мобілізувати додаткові кошти для України у сумі понад 2 млрд дол. у 2022 році і продовжує функціонувати поточного року.

Світовий банк залучить підтриману гарантіями Великої Британії позику Міжнародного банку реконструкції та розвитку (МБРР) у 500 млн дол. для проєкту «Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні» (проєкт PEACE).

Також оголошено про початок нового проєкту «Зміцнення системи охорони здоров'я та збереження життя» (HEAL Ukraine) з початковим фінансуванням у вигляді кредиту від МБРР на суму 100 млн євро, забезпечений гарантіями уряду Іспанії, а також грант Глобального фонду з фінансування програм для жінок, дітей і підлітків (GFF) у розмірі 10 млн дол.

Очікується, що загальний обсяг фінансування цього проєкту також має досягти 500 млн дол.

Також уряд України очікує, що до кінця 2023 року вдасться залучити до 3 млрд євро на інвестиційні проєкти від Європейського банку реконструкції та розвитку.

Основну увагу буде зосереджено на підтримці реальної економіки — енергетичної та продовольчої безпеки, відновленні залізничної інфраструктури та підтримці фармацевтичної промисловості.

Європейський інвестиційний банк і Київ підписали меморандум про співпрацю у відновленні й модернізації транспортної інфраструктури міста.

Сторони співпрацюватимуть над підготовкою вкрай потрібних проєктів у транспортній інфраструктурі міста, зокрема з модернізації рухомого складу Київського метрополітену приблизною вартістю у 450 млн євро.

Додатково Кабінет міністрів прийняв рішення про залучення 200 млн євро гранту на бюджетну підтримку від Кредитної установи для відбудови (KfW). Грант покриватиме витрати на виплату допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам.

***

Більша прогнозованість обсягів макроекономічної підтримки забезпечить точніше планування та виконання державного бюджету України нинішнього року.

Найбільшими донорами України 2023 року мають стати країни «великої сімки», а також ЄС.

Зокрема, для успішного проходження поточного фінансового року очікується підписання Меморандуму про взаєморозуміння між Україною та ЄС на загальну суму до 18 млрд євро на умовах пільгової позики, а також виділення прямої бюджетної підтримки від США на суму до 13,37 млрд дол. упродовж року.

Надання цієї та іншої допомоги має допомогти українському уряду покрити заплановані видатки, однак наразі обіцяних сум недостатньо для орієнтовної потреби у щонайменше 39,5 млрд дол. на 2023 рік.

Також не виключено надання інших грантів і позик, а також випуски облігацій упродовж 2023-го. Сподіваємося на скоординовані дії донорів зокрема для того, аби забезпечити сталу та передбачувану допомогу для подолання Україною викликів війни.

*У матеріалі йдеться як про суми оголошеної підтримки, що потребують подальшого законодавчого затвердження, так і про ті, які вже були затверджені компетентними органами країн світу та використовуватимуться 2023 року.


Джерело

Опублікував: Андрій Савчук

Дуров заявив, що Telegram заблокує деякі канали виключно для користувачів з України

середа, 24 квітень 2024, 23:02

Telegram отримав від Apple повідомлення з вимогою заблокувати певні канали для користувачів з України. Команда месенджера погодилася їх виконати, передають Патріоти України. Засновник Telegram Павло Дуров нагадав, що пропонував обмежити російські та ук...

Хотів зняти 250 євро, але щось пішло не так: Український держбанк знімає з клієнтів плату за подвійну конвертацію при знятті готівки

середа, 24 квітень 2024, 21:52

Державний Sense bank став об'єктом критики через неправомірну конвертацію коштів при знятті готівки за кордоном через банкомат. Банк пояснив процес проведення операцій в іншій валюті та запропонував клієнтові розглянути можливість користування валютним...