Гроші "загубилися": Найближчим часом опалення можуть увімкнути не по всій Україні

Проблема з опаленням існує попри те, що 95% мешканців справно оплачують рахунки та не мають боргів за комунальні послуги.

32 міста в Україні можуть взимку залишитися без опалення, через заборгованість місцевих виробників теплоенергії перед «Нафтогазом». Про це йдеться в сюжеті програми «Гроші» на каналі «1+1», передають Патріоти України.

За словами керівника ОСББ Троєщинського району міста Києва Сергія Давиденка, у Києві щороку вмикають опалення із затримками. Як наголошується в сюжеті, на цей момент опалення в мікрорайоні Троєщина відсутнє майже у всіх багатоповерхівках і це при тому, що столична влада вже відзвітувала про початок опалювального сезону. В сюжеті наголошується, що проблеми з опаленням є не лише у столиці. Наразі опалення не увімкнули у 32 містах України.

Хто в зоні ризику

Найбільш складна ситуація на Харківщині, Дніпропетровщині та Донеччині, під загрозою Олешки, Шостка та Переяслав-Хмельницький.

Гроші "загубилися"

За словами Давиденка, проблема з опаленням існує попри те, що 95% мешканців справно оплачують рахунки та не мають боргів за комунальні послуги. Проте гроші місцевих жителів не дійшли до «Нафтогазу».

За словами голови ОСББ, борги перед «Нафтогазом» мають посередники, а крайніми зробили сумлінних платників, розраховуючи на так звану "спільну відповідальність", коли мешканці сами вимагають від сусідів, щоб ті сплачували рахунки.

Постачальники тепла отримують газ від держави за так званими спецобов’язками. Ціна роками була нижчою й паливо можна забирати без передплати. Але з «Нафтогазом» постачальники не розраховуються. В результаті, люди мерзнуть в холодних домівках попри повну відсутність заборгованості.

"Комунальна відповідальність"

Юрист Лаврентій Царук заявляє, що постачальники послуг не мають права запроваджувати "комунальну відповідальність".

Зараз 47 виробників тепла потрапили до чорного списку "Нафтогазу". В результаті "Нафтогаз" погрожує вимкнути газ за борги. За словами директора з роботи з державники органами НАК «Нафтогаз» Олени Осмоловської 5% проблемних контрагентів залишаються з року в рік.

Основні ризики

Як наголошується в сюжеті, якщо проблему не буде вирішено та опалення не увімкнуть до перших справжніх холодів, можуть статися розриви труб.

Опалювальний сезон в Україні

Зазвичай опалювальний сезон в Україні запускають 15 жовтня, однак усе залежить від температури повітря та рішення місцевої влади. Так, неодмінною умовою появи тепла в батареях є температура повітря надворі – у середньому за добу вона не повинна перевищувати +8°C упродовж трьох днів. Але у школах, дитячих садочках і лікарнях тепло, як правило, з’являється раніше.

До 15 жовтня – офіційного старту опалювального сезону в Україні – мають бути готові всі об’єкти соціального та житлового фонду. Проте на практиці буває дещо інакше.

Через російські атаки: Влітку українці, ймовірно, зіштовхнуться з відключеннями електроенергії, - експерт

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:30

Влітку українці, ймовірно, зіштовхнуться з відключеннями та обмеженнями споживання електроенергії. Про це повідомив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко під час брифінгу Media Center Ukraine, передають Патріоти України. "На жаль, в ...

Прогноз невтішний: Наскільки скоротиться населення України до 2051 року - прогноз демографів

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:56

До 2041 року населення України може скоротитися до 28,9 млн, а до 2051 року на 25,2 млн. Причиною усьому є демографічні виклики та загрози. Такий прогноз зробив Інститут демографії та проблем якості життя Національної академії наук України, повідомляє...