Грудень буде місяцем зростання цін: В Україні очікується подорожчання найпопулярніших продуктів

Соняшникова олія здорожчає в Україні вже найближчими днями. Крім того, в експертному середовищі прогнозують, що грудень 2021 року буде місяцем зростання цін – оскільки подорожчають найпопулярніші серед українців продукти. Про це розповів директор "Економічного дискусійного клубу" Олег Пензін. При цьому він наголосив: зростання ціни складе 7-8%, зазначають Патріоти України.

"Однозначно зростатиме вартість соняшникової олії. Плюс 7-8% на олію найближчим часом ми точно побачимо", – сказав Пензін. Крім того, за його словами, варто очікувати на подорожчання й інших продуктів. Насамперед, тих, на які є великий попит. "Грудень буде місяцем зростання цін. Перед святами у нас, як правило, з'являється ажіотажний попит, особливо на продовольчу групу", – зазначив експерт.

В Україні скоротилося виробництво соняшникової олії

У вересні-жовтні 2021 року в Україні було вироблено на 13,5% менше соняшникової олії порівняно з відповідним періодом минулого року. Разом з тим, за очыкуваннями вже незабаром ціна на літр олії може перевалити за 100 грн.

В асоціації "Укроліяпром" зниження виробництва пояснюють насамперед стримуванням продажів насіння соняшнику сільськогосподарськими виробниками в очікуванні зростання цін на цю сировину. Підтвердженням цьому є два фактори:

  • значне зростання запасів у виробників соняшнику;
  • зменшення експорту соняшникової олії у період на 14,2%.

Ціна ж на соняшникову рафіновану олію для українців може зрости щонайменше до 100 грн за літр. Це може статися через подорожчання енергоносіїв та ціни на газ.

Як зазначив Станіслав Таршин, власник компанії "ГрадОлія" та член "Української Ради бізнесу" в коментарі UBR.ua, ціна природного газу для підприємств різко зросла восени 2021 року.

За словами експерта, йдеться про подорожчання майже у 2,5 раза. Через такі фактори, як спрогнозував фахівець, для компаній олійно-жирової галузі собівартість виробництва може зрости на 5-10%.

Раніше світові ціни на каву побили 10-річний рекорд. Через це вона подорожчає і в роздрібному продажі. За прогнозами експертів, очікувати підвищення вартості чашки кави варто вже найближчими днями.

"Станом на середину листопада, ціна кави на біржі злетіла до максимальної за останні 10 років позначки. Причинами ринок назвав небувалі заморозки на кавових плантаціях у Бразилії, а також багаторазово здорожчалу логістику", – йдеться в матеріалі UBR.ua.

Там зазначають: у зв'язку з цим, ціни на свою продукцію підняли й інші країни. Адже дефіцит бразильської кави викликав ажіотаж на їхній продукт.

Українці можуть "вибити" пенсію, яку їм не видали: Юрист порадив, як треба діяти

вівторок, 19 березень 2024, 8:46

Незважаючи на періодичні підвищення пенсій, їх сума не завжди встигає за ростом інфляції, тому для багатьох людей, які вийшли на заслужений відпочинок, кожна сотня-друга гривень має важливе значення, передають Патріоти України. Що вже говорити про ситу...

У перемогу України вірять, це видно по ринку землі: Як змінилася ситуація з вартістю і хто може купувати землю

вівторок, 19 березень 2024, 8:30

В Україні дорожчає земля. Навіть повномасштабна війна не змогла зупинити попит на ділянки сільськогосподарського призначення, передають Патріоти України. З 1 січня 2024-го правила продажу землі змінили. Ліміт на покупця збільшили зі 100 га до 10 тис. г...