Грузія на межі гіперінфляції: Курс національної валюти наблизився до історичного мінімуму

Після чергового падіння курсу ларі прем'єр-міністр Грузії Георгій Гахарія закликав Національний банк використовувати всі наявні інструменти для стабілізації цін, повідомляють Патріоти України з посиланням на "Новости-Грузия".

Річний рівень інфляції в жовтні склав 6,9% замість прогнозованих 3%, а ціни на продовольство виросли вже на 13,5%, сказано в повідомленні. Експерти пов'язують зростання цін зі знеціненням національної валюти. За півроку ларі відносно долара знецінився приблизно на 10%.

21 листопада курс грузинської національної валюти наблизився до історичного мінімуму, склавши 2,9776 ларі за долар.

"Хочу закликати Національний банк активно використовувати всі наявні інструменти для стабілізації цін і забезпечення інфляційного таргетування (режим грошово-кредитної політики, кінцева мета якого - цінова стабільність. - Ред.)", - заявив Гахарія на засіданні уряду.

Він також доручив міністрові фінансів розглянути і на майбутньому засіданні уряду надати інформацію про можливість зниження межі отримання кредиту в іноземній валюті з 200 тисяч ларі до 100 тисяч.

Курс грузинської національної валюти в липні досяг рекордно низької позначки у 2,97 ларі за долар.

Нацбанк заявляв, що курс впав на тлі шоків, пов'язаних з туризмом і негативними очікуваннями, попри позитивну внутрішню і зовнішню макроекономічну динаміку.

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...