І це ще оптимістичний прогноз: РФ перестає бути нафтогазовим гігантом світу. Видобуток скоротиться вдвічі, доходи - втричі - Інституту енергетичних досліджень Російської академії наук

Виторг від експорту нафти, нафтопродуктів і газу, був провідним фактором відновлення російської економіки після кризи, що поховала СРСР. Після війни з Україною, при збереженні підсанкційного режиму, такого "пряника" Москва навряд матиме.

Після втрати доступу до західних технологій і ключових ринків збуту, Росія вже не зможе повернутися до колишніх обсягів експорту вуглеводнів ні у фізичному, ні в грошовому вираженні. Такий прогноз зробили експерти Інституту енергетичних досліджень Російської академії наук (ІЕД РАН), передає The Moscow Times. А в короткостроковій перспективі невідворотне падіння її нафтовим доходам несе фінансова криза, що раптом боляче вдарила перед усім азійських ринки, включно з китайським та гонконгським, про що сьогодні вже писали Патріоти України.

Однак повернемось до середньострокового та далекострокового прогнозу ІЕД РАН. За оцінкою російських фахівців, у найближчі 25 років економіка втратить 40% паливного експорту, а доходи від нього скоротяться у 2,8 рази.

Валютний виторг від експорту вуглеводнів, на який десятиліттями імпортувалися технології та ширвжиток, з $315 млрд у довоєнному 2021 році впаде до $146 млрд до 2030-го. А 2050 року становитиме лише $114 млрд.

Експорт нафти і нафтопродуктів, згідно з прогнозом РАН, до середини XXI століття буде на чверть нижче за довоєнний (167 млн тонн на рік проти 217 млн), а доходи від нього впадуть у 3,4 рази - з $238,2 млрд до $70,8 млрд. Експорт газу, що впав до рівнів 1985 року після втрати Газпромом європейського ринку, відновиться до 193 млрд кубометрів на рік, але залишиться на чверть нижче за довоєнний (259 млрд кубів). Газові доходи економіки при цьому скоротяться на 43% - з $76,3 млрд до $43,3 млрд на рік.

Експорт вугілля, за прогнозом РАН, обвалиться більш ніж у 10 разів за 25 років - із 208 до 20 млн тонн на рік.

Отримання виторгу від експорту палива, в основному нафти, нафтопродуктів і газу, було одним із головних факторів відновлення російської економіки, наголошують експерти ІЕІ РАН. Вони нагадали, що зліт цін на нафту і газ породив "економічне диво" перших президентських термінів Володимира Путіна.

Наприкінці 2010-х вивезення вуглеводнів за кордон забезпечувало до третини російського ВВП. Але у найближчі десятиліття ПЕК "втратить колишню роль "локомотива" економіки Росії", а його внесок у ВВП зменшиться вп'ятеро, йдеться у статті.

Експерти зазначають, що й без того млявий розвиток економіки країни посилюють безпрецедентні санкції, ставлячи під сумнів можливість виконання цих функцій.

Нагадаємо, Газпром у 2023 році отримав чистий збиток у 629,1 млрд рублів (майже $6,8 млрд) після чистого прибутку 1,23 трлн рублів (близько $13 млрд) роком раніше.

Компанія, яка вперше за 25 років отримала збиток, який до того ж став найбільшим за усю історію Газпрома, почала розпродувати майно.

Банки ЄС масово блокують перекази з чотирьох областей України: Ось в чому справа

середа, 7 серпень 2024, 21:23

Українці масово стикаються з блокуванням операцій, які проводяться через іноземні банки. Переважно це жителі областей, що були частково окуповані Росією, навіть з підконтрольних Україні населених пунктів, передають Патріоти України. Про це йдеться у ли...

І це ще оптимістичний прогноз: РФ перестає бути нафтогазовим гігантом світу. Видобуток скоротиться вдвічі, доходи - втричі - Інституту енергетичних досліджень Російської академії наук

середа, 7 серпень 2024, 20:47

Виторг від експорту нафти, нафтопродуктів і газу, був провідним фактором відновлення російської економіки після кризи, що поховала СРСР. Після війни з Україною, при збереженні підсанкційного режиму, такого "пряника" Москва навряд матиме. Після втрати д...