"Я устал, я ухожу"? "Ліва рука" Путіна залишає крісло керівника "Газпрому". Що з цього для України

Навіть якщо Олексій Міллер буде звільнений або напише заяву, очікувати особливих змін не варто.
Олексій Міллер. Фото: РБК.

У січні закінчується термін контракту між Газпромом і Нафтогазом про транзит російського газу через Україну в Євросоюз. Навіть якщо глава Газпрому Олексій Міллер сьогодні піде у відставку, нормалізації відносин між Україною і Росією в газовій сфері чекати не доводиться. Таку думку в коментарі висловив співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич, передають Патріоти України.

"Слухи об уходе Миллера в отставку появлялись неоднократно на протяжении нескольких последних лет. Но эта информация не подтверждалась. Но даже в случае его ухода ожидать смены взаимоотношений с Нафтогазом – наивно. Совершенно очевидно, что такие базовые вещи определяются не на уровне главы Газпрома, а высшего политического руководства Российской Федерации. Поэтому маловероятно, что что-то изменится, там позиция очень жесткая, она не менялась и меняться не собирается", - вважає Марунич.

"Если сравнивать ставки транзита при полной загрузке трубопроводов, то к сожалению, в Северном потоке-1, они ниже, чем через украинскую, словацкую, чешскую или другую ГТС. И в этой ситуации важен результат, сколько в итоге заплатят за газ. И политика очень важна, она играет доминирующую роль, но нельзя только к ней сводить весь этот спор между Москвой и Киевом", - уточнив експерт.

Нагадаємо, 1 січня 2020-го закінчується термін контракту між Газпромом і Нафтогазом про транзит російського газу через Україну в Євросоюз. За словами нового секретаря РНБО Олександра Данилюка, якщо з 2020 року Україна позбудеться статусу транзитера російського газу в Європу, держава втратить 3 млрд доларів доходів.
Джерело: Главред

В Україні хочуть запровадити нове маркування товарів у магазинах та в рекламі: Що зміниться

субота, 20 квітень 2024, 12:29

В Україні запропонували маркувати продукцію брендів, які досі не вийшли з російського ринку. У разі, якщо до законодавства внесуть відповідні зміни, маркування таких товарів стане обов'язковим не лише на прилавках магазинів, а й у рекламі, передають П...

В Україні військовим заборонять доступ до казино: Зеленський увів у дію рішення РНБО

субота, 20 квітень 2024, 10:30

Президент Володимир Зелеський увів в дію рішення РНБО щодо "Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі інтернет". Про це йдеться в указі президента, передають Патріоти України. Президент підписав Указ №234/2024 "Щодо прот...