Яйця можуть стати не лише дуже дорогим, але і дефіцитним продуктом: Чому так відбувається

В Україні подорожчали яйця та сподіватися на те, що найближчим часом ціни знизяться, не доводиться. Якщо яйця і будуть дешевшати, то ближче до весни. Крім того, виробництво яєць в Україні скоротилося на 14%. Експерти пояснили в програмі Сніданок з 1+1, чому так відбувається, зазначають Патріоти України.

Основна причина подорожчання яєць і зменшення їхнього виробництва – це зниження потужностей великих виробників. "За рік на 25% втратили потужності. Це дуже вплинуло на обсяг яєць. Крім того, яйце в собівартості дуже зросло", – сказав фермер Максим Семочкін.

На вартість яйц в фермерських господарствах впливає і сезонність. Взимку домашні кури зазвичай несуть менше яєць. Якщо ж говорити про промислові масштаби, то за 11 місяців 2021 року виробництво яєць в Україні скоротилося на 13,5% порівняно з аналогічним періодом 2020 року.

Економіст Олег Пендзин зазначив, що причиною зниження виробництва є падіння попиту на українські яйця в Європі. При цьому через те що зростає ціна на енергоносії та на зернові, яйця подорожчали.

"Так, у півтора раза зросла ціна на кукурудзу. А 60% вартості яйця - це кукурудза. Наразі на українському ринку дефіциту яєць не відчувається. Втім, якщо збережеться таке падіння обсягів виробництва, то у нас може з'явитися основа для зростання ціни на кукурудзу", — сказав Пендзин.

До слова, пікові ціни на курячі яйця спостерігають перед новорічними святами і на Великдень. Ціни на яйця в Україні може досягти рівня в 38-40 гривень.

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...