Як податок! Українцям доведеться віддавати 23% грошей, отриманих від продажу житла

За затвердженим Кабміном для подальшого розгляду у Верховній Раді законопроєктом про підвищення податків, українці будуть зобов'язані сплачувати 11% податків на перехід прав власності на нерухомість, якщо саме це право було зареєстроване у державному реєстрі менше ніж 3 роки тому. При цьому в низці випадків платити потрібно буде ще більше - 23%, передають Патріоти України.

Про це розповіла інвестиційний ріелтор Олена Маленкова. Вона зазначила, що крім вищезгаданого випадку, 11% податку потрібно буде сплатити, якщо:

  • продавець здійснює другий продаж житлової нерухомості протягом року;
  • "ви продаєте нежитлову нерухомість. Тут, якщо пам'ятаєте, 5% + в/з буде завжди. Не дивлячись на дату в договорі".

Водночас, зазначається, у деяких випадках платити доведеться 23%. Як пояснила Маленкова, така ставка буде при:

  • другій у календарному році продаж житлової нерухомості, право власності на яку зареєстровано менше 3 років тому;
  • третьому продажу у календарному році, "не дивлячись на дату в праві власності".

Втім, наголосила експертка, є й ті, кому платити податок на продаж нерухомості не доведеться. "Якщо право власності на вашу квартиру настало раніше, ніж 3 роки, то ви маєте пільгу, для вас немає податку на дохід фізичних осіб – можете спати спокійно", – пояснила вона.

Усім українцям кардинально підвищать податки

Нагадаємо, Кабмін затвердив для подальшого розгляду у Верховній Раді законопроєкт щодо підвищення податків. Зокрема, документ передбачає:

  • військовий збір запропонують збільшити з 1,5% до 5%, а також зобов'язати фізосіб-підприємців (ФОП) для його сплати (за різними ставками залежно від групи);
  • військовим збором обкладуть торгівлю нерухомістю та авто.

Військовий збір хочуть запровадити і на нерухомість. Платитимуть продавці – по 5% доходу від реалізації одного об'єкта протягом року.

Вас може зацікавити:Економіку України точить кадровий голод: потрібно знайти мільйони робочих рук

Вас може зацікавити:Мирних переговорів не буде, Путін має інші плани. Інтерв’ю з Портниковим

У разі ж придбання легкових автомобілів, що підлягають першій державній реєстрації України, тобто. нових авто "з салону" та вперше ввезених з-за кордону, доведеться заплатити 15% від вартості машини. Це стосуватиметься як фізичних осіб, так і підприємств, установ та організацій. Винятком стануть лише випадки забезпечення легковими автомобілями осіб із інвалідністю.

Остаточне рішення ухвалюватиме вже парламент, і там обіцяють, що це станеться вже скоро. Загалом до держбюджету планують залучити 140 млрд грн.

Крім того, в Україні збільшили витрати на оборону у 2024 році на 495,3 млрд грн, у тому числі на оплату праці, військову техніку та будівництво фортифікаційних споруд. Для покриття додаткових видатків планується збільшити доходи бюджету на 214,5 млрд грн та фінансування за борговими операціями на 220 млрд грн.

Кому війна, а кому: Європа купує російського газу не менше, ніж Китай, - Bloomberg

вівторок, 23 липень 2024, 19:48

Європа, як і раніше, конкурує з Китаєм за звання головного покупця трубопровідного газу "Газпрому", навіть через два роки після того, як вторгнення Росії в Україну призвело до скорочення постачання енергоносіїв на Захід, передають Патріоти України з по...

Як податок! Українцям доведеться віддавати 23% грошей, отриманих від продажу житла

вівторок, 23 липень 2024, 18:30

За затвердженим Кабміном для подальшого розгляду у Верховній Раді законопроєктом про підвищення податків, українці будуть зобов'язані сплачувати 11% податків на перехід прав власності на нерухомість, якщо саме це право було зареєстроване у державному р...