Як повернути вкрадені гроші на картку "ПриватБанку": Це варто знати всім

Українці регулярно стикаються із шахраями, які прикидаються продавцями та вимагають передоплату на банківську картку, а потім зникають разом із грошима, передають Патріоти України.

OBOZREVATEL розбирався, чи можна скасувати такий переказ, якщо його зроблено з картки ПриватБанку.

Якзазначають у самому банку, потерпілому необхідно звертатися не лише до фінустанови, а й до правоохоронних органів. Це потрібно, щоб зафіксувати правопорушення, знайти та покарати злочинця.

"Розслідування випадків шахрайства, а також розшук та затримання злодіїв, згідно із законодавством, знаходяться поза юрисдикцією банку. Цим займаються правоохоронні органи, а банк у свою чергу завжди готовий сприяти цьому", – розповіли в банку.

Однак звернення до банку також має сенс, якщо ви хочете повернути гроші. Для цього потрібно зв'язатися з оператором підтримки "Привату" за телефоном або онлайн-чатом. Від жертви шахрайства потрібно надати всю інформацію про переказ коштів. Це номери карт (своєї та шахрая), сума переказу, дата та час здійснення транзакції.

Якщо факт шахрайства буде підтверджено, гроші мають повернути. Однак терміни надходження їх за рахунок жертви шахраїв можуть бути різними. Справа в тому, що ПриватБанку часто доводиться звертатися із заявами на повернення до мережі інших банків. А виходячи з правил міжнародних платіжних систем, операція з повернення коштів у таких випадках може тривати понад два тижні.

У разі відмови від іншого банку ПриватБанк формує пакет документів та передає до міжнародної платіжної системи. За такого сценарію очікування відповіді триває 45-120 днів.

При цьому, як попереджає юрист Громадського простору Юрій Філенко, банки можуть і не повертати гроші, які вкрали з карти шахраї. Фінурчедження має таке право, якщо під час проведення сумнівної транзакції використовувалася перевірка 3D-Secure, тобто вводився код перевірки.

Йдеться про введення пароля, який приходить на фінансовий мобільний номер для підтвердження переказу коштів. Тобто якщо шахраї отримали доступ до картки жертви, попередньо вкравши її мобільний номер, повернути гроші навряд чи вийде.

Шалено злетить? МВФ дав прогноз курсу долара до гривні до 2029 року

четвер, 18 квітень 2024, 9:48

Міжнародний валютний фонд прогнозує незначну девальвацію у 2024 році. Потім курс долара до гривні поступово зростатиме, передають Патріоти України з посиланням на World Economic Outlook (квітень 2024 року). Згідно з розрахунками МВФ, середньорічний кур...

Оце так! Популярна спеція за вартістю наздогнала золото

четвер, 18 квітень 2024, 8:50

Одна з найпопулярніших у світі спецій - шафран - подорожчала до золотого рівня. Ці прянощі цінуються за складність виробництва. До того, ж як пише турецьке видання Haber Turk, вона здебільшого росте у країнах, де в останні десятиліття спотерігаються ко...