"Як у лікарів - є стан стабільно важкий": Існує три сценарії конфіскації активів РФ за кордоном, - Малюська

Міністр юстиції України Денис Малюська розповів, як рухається процес конфіскації активів Росії за кордоном, зокрема окреслив три сценарії, які мають більшу чи меншу ймовірністьПро це він розповів в інтерв'ю BBC News Україна.

"Як у лікарів – є стан стабільно важкий. Він важкий, але він стабільний. Я думаю, що у нас історія з російськими активами приблизно така сама. Тобто, вона стабільна", - коментує ситуацію міністр.За його словами, існує три сценарії, які мають більшу чи меншу ймовірність.

Малюська розповів, що є ""песимістичні сценарії", які нам кажуть – от є активи і проценти, які будуть від цих активів зароблятись". Тобто є західні компанії, які керують російськими активами за кордоном, які зберігають ці кошти, вони їх кудись вкладають, отримують якийсь прибуток, пояснює міністр. Відповідно, цей прибуток ми поступово будемо перераховувати Україні. Малюська зауважив, що це позиція наших міжнародних партнерів.

"Це досить песимістичний сценарій, який дасть Україні добре, якщо 3 мільярди доларів на рік. В принципі, теж непогано. Якщо хтось би сказав раніше, що Україна три мільярди буде отримувати просто так - це було б фантастикою. Але в умовах війни ця сума не є значною. Наші витрати на війну набагато більші", - додав він.

Очільник Мінюсту розповів й про ""сценарії середньої ймовірності" – це коли Україні дадуть ці самі 3 млрд на рік, але одразу". Він пояснює, що в такому випадку, ці 3 мільярди розрахують умовно, що вони будуть в наступному році, ще в наступному, наприклад, 10 років, 15 років наперед, якщо їх порахувати. Під ці активи, які будуть отримані – прибутки, які можна буде отримати в майбутньому, можна випустити позику, позичити гроші, дати їх Україні, а позику погашати коштом цих надходжень протягом наступних 15-20 років.

"Тобто це схема, як план А, песимістичний, тільки ми отримаємо гроші одразу єдиним платежем, ну або з дуже невеликою відстрочкою", - висловився Малюська.

За його словами, є ще третій варіант – це коли ці гроші заберуть і нам передадуть, всі повністю – 300 плюс мільярдів. "Поки схоже, що найбільш популярний якраз другий сценарій, що не виключає песимістичного сценарію. І в наших фантазіях, в сподіваннях, поки що не виключений і максималістичний сценарій", - заявив міністр юстиції України.

Травневі відключення світла: Ось чому українці лишилися без електрики саме зараз

понеділок, 20 травень 2024, 16:50

Багато українців обурюються, що відключення світла почалися, коли на енергосистему вже не тисне опалювальний сезон. І хоча це дійсно так, обстріли енергетичної інфраструктури російськими агресорами змусили енергетиків задіяти відключення саме зараз. Пр...

Саме час продати Путіна заради власного порятунку: Китай у квітні спіткав рекордний відтік капіталу

понеділок, 20 травень 2024, 16:42

У Сі Цзіньпіня залишається все менше часу на торги з Заходом, щоб обміняти відмову на підтримку воєнної машини Росії на порятунок економіки своєї країни. Відтік капіталу з Китаю у квітні поточного року погіршився до найбільшого показника з грудня 2016 ...