Як українці будуть рахувати газ в кіловат-годинах: Детальне роз’яснення експерта

Незабаром українцям доведеться рахувати спожитий природний газ не в кубометрах, а в кіловат-годинах. Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження на ринку природного газу обліку та розрахунків за обсягом газу в одиницях енергії». Якщо цей документ буде підписаний президентом, то нова система обліку блакитного палива може запрацювати вже з 1 травня 2022 року, зазначають Патріоти України.

Як зазначається у пояснювальній записці до законопроєкту, в Україні та країнах Європейського союзу діють різні підходи до обліку природного газу. В Україні облік ведеться у кубічних метрах, а в країнах ЄС — в одиницях енергії. Через це виникають адміністративні труднощі під час оформлення імпортованого природного газу з країн ЄС або його закачування до газосховищ у режимі митного складу.

На думку авторів законопроєкту, облік природного газу в енергетичних одиницях є об'єктивнішим. Він забезпечує коректне й справедливе ціноутворення, полегшує складання енергетичного балансу підприємств. Крім того, при підрахунку газу в кубометрах не враховується калорійність палива, через що в деяких регіонах для тої ж самої мети може знадобитися різний обсяг. А от після переходу на енергоодиниці платити доведеться лише за кількість спожитої енергії, а не за обсяг газу.

Як працюватиме нова система обчислення газу, «ФАКТАМ» розповів перший заступник голови правління Асоціації постачальників енергоресурсів Євген Нацвін-Степанов.

— Що таке енергетична одиниця в системі обліку газу? Як вона формується?

— В Україні наразі діє ще радянська система обліку газу. В той час як у країнах ЄС спожите паливо рахують в кіловат-годинах. З 1 травня 2022-го в Україні рахуватимуть та оплачуватимуть спожитий газ так, як це роблять в Європі.

За цією системою вимірювання вираховується кількість тепла, яке виділяється під час повного згоряння певного обсягу природного газу. Формула, за якою буде розраховуватися обсяг спожитої енергії: обсяг спожитого палива в кубах помножуємо на середній показник по місяцю вищої температури згоряння та множимо на ціну постачальника.

Наприклад, за ціни 1 кубометра газу 7,99 грн вартість 1 кіловат-години дорівнюватиме 0,7537 грн, за умов, коли вища температура згоряння на маршруті становить 10,6.

— Як буде здійснюватися перерахунок з традиційних кубометрів газу в енергетичні одиниці?

— Так само, як і раніше. Адже учасники газового ринку: трейдери, оператори підземних газосховищ та газотранспортної системи (ГТС), а також постачальники давно вже рахують спожите паливо як в кубометрах, так і в кіловат-годинах. І те, й інше показане в платіжках.

— Чи пристосовані вже встановлені лічильники газу для обліку в енергетичних одиницях?

— Не пристосовані. Наші обчислювальні прилади розраховані на кубометри. Перевести Україну на лічильники, які рахують газ в енергоодиницях, справа малореальна. Згідно з Законом «Про забезпечення комерційного обліку природного газу», встановлення й підключення газових лічильників в Україні потрібно завершити 1 січня 2023 року. Йшлося про прилади, розраховані на кубометри. І от, уявіть, що тепер всі проведені роботи доведеться розпочати знову — демонтувати лічильники старого зразку та встановити нові. Справа, м’яко кажучи, недешева. І це, в масштабах цілої країни.

— Чи вигідніше для населення облік газу в енергетичних одиницях?

— Так, вигідніше. Адже із введенням нових правил споживач платитиме тільки за ту кількість енергії, яку він отримує. Тож ті, хто проживає в регіонах із блакитним паливом нижчої якості, платитимуть менше.

Крім того, при переході на таку систему обчислення і газ, і електрика будуть вираховуватися в одній енергоодиниці. Тож споживач зможе порівняти та обрати, чим йому вигідніше опалювати свою домівку.

— Хто та як саме буде розраховувати та встановлювати тарифи на газ в енергетичних одиницях?

— Механізм такий: споживач традиційно передає оператору ГРМ щомісячні показання лічильника в кубометрах. Оператор за затвердженою НКРЕКП формулою переводить їх в кіловат-години та вносить до особистого кабінету споживача. Після чого дана інформація потрапляє на платформу оператора ГТС. Там облік отриманої інформації буде здійснюватися паралельно — і в кубометрах, і в енергоодиницях. Повністю відмовитися від кубів поки навряд чи вдасться.

Саме в енергоодиницях інформація про спожитий ресурс надходитиме до постачальників. Це дасть їм можливість здійснювати нарахування за кількість спожитої енергії. Ці дані в підсумку будуть показані у квитанції за газ. Споживач платитиме не за куби, а саме за кількість спожитої енергії, — розповів Євген Нацвін-Степанов.

Джерело: Факты

Вартість газу для побутових споживачів в Україні: Озвучено тарифи на наступні 12 місяців

четвер, 2 травень 2024, 9:59

Усі 12 постачальників, що наразі присутні на ринку, оприлюднили свої річні тарифи на газ для побутових споживачів. Йдеться про ціни на природній газ, що будуть діяти до квітня 2025 року, передають Патріоти України. Зазначається, що як і два попередні с...

Ситуація критична? Половина енергетичної системи України пошкоджена, - Кулеба

четвер, 2 травень 2024, 9:50

Половина енергетичної системи України пошкоджена, про це заявив очільник МЗС Кулеба в інтерв'ю американському виданню Foreign Policy, передають Патріоти України.