Варто знати: Як українцям рахують пенсію - озвучено формулу та приклади розрахунків

В Україні пенсії рахують за єдиною формулою для абсолютної більшості. При цьому розмір згодом застаріває, а формула не дозволяє отримувати на заслуженому відпочинку значний відсоток від зарплати, передають Патріоти України.

Як йдеться у матеріалі OBOZ.UA, українець, який зараз виходить на пенсію, в розрахунку матиме показник середньої зарплати по країні за три останні роки. Зараз це 13,5 тис. грн, і від цієї цифри й залежить розмір пенсії. Однак через 10 років середній розмір зарплати може бути в рази вищий. Тому той пенсіонер, який із середньою зарплатою та 35 роками стажу виходив на пенсію 10 років тому, ймовірно, буде отримувати значно меншу пенсію, ніж сучасний пенсіонер, який має такий самий стаж і середню зарплату.

  • середня зарплата за три минулі роки × співвідношення власної зарплати до середньої × стаж у роках × 1%

Як видно з формули, українці на пенсії можуть претендувати за кожен відпрацьований рік лише на 1% розрахункового заробітку. І якщо офіційно українець заробляє менше від середнього, то і на пенсії може претендувати лише на невелику виплату.

Для того, щоб отримувати пенсію у 20 тис. грн зі стажем у 35 років, розмір зарплати має бути в 4,2 раза вищий за середню. Станом на зараз це близько 65 тис. грн. Щоб отримувати пенсію в розмірі 10 тис. грн, розмір зарплати при стажі в 35 років має бути на рівні 32 519 грн.

І з зарплатою у 15 тис. грн можна розраховувати на пенсію у 4228,2 грн. Відповідно до такого самого стажу та зарплати в 10 тис. грн, пенсія буде на рівні 3314 грн. Із зарплатою вдвічі вищою за середню (це понад 33 тис. грн, за даними Пенсійного фонду) можна отримати пенсію 9491,5 грн. Згідно з нормативами Міжнародної організації праці, достатньою вважається пенсія, розмір якої сягає 40% звичного заробітку. Україні, на жаль, до такого показника ще далеко.

Все за планом? У РФ усе частіше затримують або скасовують операції з постачання палива, найгірша ситуація з бензином

середа, 14 серпень 2024, 23:30

На паливному ринку країни-агресора Росії фіксують дедалі більше затриманих чи скасованих із боку нафтопереробних заводів угод про постачання бензину й дизпалива. Про це пише російський "Коммерсантъ", передають Патріоти України. Учасники ринку все біль...

В Україні розікрали мільйони на закупівлі захисту для танків ЗСУ: Ось який тюремний термін загрожує зловмисникам

середа, 14 серпень 2024, 19:30

Правоохоронці викрили схему заволодіння державними коштами під час закупівлі елементів динамічного захисту для броньованої техніки ЗСУ. Учасники схеми розкрали 12 млн грн, за що їм загрожує до 12 років ув'язнення. Про це повідомили в Офісі генпрокурора...