Якось перезимуємо: Запаси вугілля в Україні вперше перевищили аналогічні показники минулого опалювального сезону, - нардеп Герус

Перш за все покращенням ситуації держава має дякувати активності підприємств Ахметова

Запаси вугілля у нинішньому осінньо-зимовому періоді вперше перевищили показники минулого року. Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальної політики Андрій Герус у Telegram, зазначають Патріоти України.

"У п'ятницю, 14 січня, запаси вугілля на складах ТЕС та ТЕЦ вперше в цьому ОЗП перевищили запаси вугілля на таку ж дату минулого року. Станом на 14 січня 2022 року на складах знаходилося 734,1 тис. тонн. Рік тому запаси складали 711,1 тис. тонн", - написав він.

За даними депутата, з початку цієї зими запаси вугілля на складах ТЕС та ТЕЦ збільшилися на 51% або на 248 тис. тонн.

Герус заявляє, що "одними з головних факторів такої динаміки став імпорт вугілля, зокрема морським напрямком".

"Станом на 14 січня компанія "ДТЕК" прийняла 7 суден, а компанія "Центренерго" - 4 судна з енергетичним вугіллям. А також імпорт електроенергії та вищий рівень генерації Енергоатомом, що дозволяло заощаджувати вугілля", - зазначив він.

Герус додав, що станом на 14 січня у роботі знаходилося 14 із 15 блоків АЕС, які несли навантаження 12045 МВт. За його словами, рік тому у роботі були 9 із 15 блоків АЕС, які несли навантаження 9650 МВт.

Ситуація із запасами вугілля

Україна почала відчувати гострий дефіцит енергетичного вугілля з літа 2014 року, коли в результаті військових дій на сході країни повністю втратила контроль над частиною Донбасу, де розташована більшість шахт. Після цього країна почала імпортувати вугілля.

З 1 листопада 2021 року Російська Федерація призупинила експорт енергетичного вугілля в Україну.

Йдеться про вугілля марки А (антрацит) і Т (пісне). Таке вугілля завозила компанія ДТЕК (Луганська ТЕС, Криворізька ТЕС), "Донбасенерго" (Слов'янська ТЕС) і "Технова" (Дарницька ТЕЦ, Сумська ТЕЦ, Чернігівська ТЕЦ).

Україна в січні-листопаді 2021 року збільшила валютні витрати на імпорт кам'яного вугілля і антрациту в порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 31% - до 2,068 млрд дол.

Готують варіанти: Cтало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...