"Якщо медицина не здолає коронавірус, світова економіка постраждає ще сильніше": МВФ дав невеселий прогноз

Криза тільки набирає обертів...

Світова економіка продовжує переживати масштабну кризу, пов'язану з пандемією коронавіруса. І оцінки втрат зростають з кожним днем. Причому раніше Міжнародний валютний фонд прогнозував, що збитки від Covid-19 перевищать 9 трлн доларів в глобальному масштабі, але вже зараз визнав, що його експерти помилилися, передають Патріоти України.

"Криза тільки набирає обертів, а прогноз вже гірше навіть наших песимістичних очікувань. Якщо медицина не здолає вірус, багато економік постраждають ще сильніше", - сказала глава МВФ Крісталіна Георгієва.

Економісти МВФ впали у відчай через пару тижнів після того, як Захід почав поступово віддалятися на карантин. В середині квітня вони втратили віру в найближче майбутнє і передрекли світовій економіці спад на 3% в поточному році, тоді як ще минулої осені розраховували, що вона виросте на ті ж три відсотки. Вперше в сучасній історії прогноз змінився так різко за такий короткий термін.
Глава МВФ додала, що за неповний місяць стало ясно, що передбачення застарівають швидше, ніж їх вдається оформити і представити публіці. "Вкрай ймовірно, що в червні ми оновимо прогнози. І вже зараз ясно, що варто очікувати поганих новин", - сказала вона.
Повідомляється, що за лічені дні після публікації попередньої оцінки збитку від МВФ три найбільші економіки світу, на які припадає більше половини світового випуску і споживання, пережили найсерйозніше падіння в сучасній історії. Так, економічна активність в Китаї скоротилася вперше майже за півстоліття. Євросоюз не бачив такого спаду за все своє існування. А найбільша в світі економіка США спіткнулася об карантин, і найтриваліша в її історії десятирічна фаза підйому підійшла до кінця. Безробіття серед американців побило всі рекорди з часів Великої депресії.
За даними глави МВФ, для перезапуску економіки після карантину всі країни світу вже пообіцяли виділити з казни додаткові 9 трлн доларів. "І ми просимо всіх тільки про одне: будь ласка, витрачайте якомога більше. І потім ще трохи", - сказала Крісталіна Георгієва.
Але таких грошей ні у кого немає, їх доведеться позичати. Платити за рахунками доведеться майбутнім поколінням: наполегливою працею, через підвищені податки або інфляцію. "У кожного своя стратегія, але Європа, схоже, виходить з карантину на більш ранній стадії епідеміологічного циклу, ніж Азія. До того ж, можливості повномасштабного тестування, відстеження контактів та ізоляції вогнищ зараження в Європі поступаються азіатським аналогам", - попереджають експерти МВФ.

Також експерти МВФ додали, що діяти треба обережно, і не варто піддаватися спокусі відкрити всього побільше і швидше.

Джерело: ВВС

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...