Якщо вдарить 15 градусів морозу: Експерт спрогнозував, якими будуть графіки відключень світла взимку

У разі холодної зими українцям слід готуватися до відключень електроенергії на 10-14 годин на добу, тоді як у теплу зиму ці обмеження можуть бути мінімальними – 2-4 години. Найгірший сценарій передбачає відсутність електрики до двох діб у разі російських атак на атомні станції. Про це розповів директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко в коментарі Еспресо, передають Патріоти України.

Одним із ключових факторів, що визначатиме тривалість відключень електроенергії взимку, є температура повітря.

"На жаль, взимку, що б ми не робили, якщо буде мороз мінус 10-15°C, то обмеження в 10-14 годин на добу неминучі", – підкреслив Харченко. Такий сценарій стане реальністю, якщо зима буде холодною, і температури триматимуться на низькому рівні.

Причина полягає в обмежених можливостях енергосистеми забезпечити стабільне постачання електроенергії в умовах підвищеного попиту, що створюється холодною погодою. Енергетики роблять усе можливе, щоб підтримувати систему в робочому стані, але затяжні морози створюють надмірне навантаження на мережу, що вимагає введення жорстких обмежень.

Однак, якщо зима виявиться теплою, а температури коливатимуться близько до нуля або навіть вище, ситуація з відключеннями буде значно легшою. "Якщо зима буде теплою, якщо температури будуть близькі до 0°C або вище 0°C, то обмеження будуть 2-4 години на добу, абсолютно мінімальні", – зазначив Харченко. Він також додав, що українці вже до таких обмежень серйозно не ставляться, що свідчить про адаптацію населення до подібних ситуацій.

Попри підготовку до зими, ризик російських обстрілів залишається однією з найбільших загроз для української енергетичної системи. Харченко висловив занепокоєння щодо можливого найгіршого сценарію. "Якщо будуть наноситись удари... по вивідних пристроях атомних станцій... то нам буде дуже боляче. І за певних умов електрики може не бути 1-2 доби", – підкреслив він. Цей сценарій є надзвичайно небезпечним, оскільки атаки на атомні станції можуть призвести до тривалих відключень електроенергії, що суттєво ускладнить життя громадян у зимовий період.

Українські енергетики роблять усе можливе для підготовки до зими, однак багато залежатиме від погодних умов і ситуації на фронті. Громадянам слід бути готовими до можливих обмежень у постачанні електроенергії, особливо у випадку суворих морозів або інтенсифікації російських обстрілів.

Українцям доведеться платити за в'їзд до ЄС: яка сума та коли почнуть працювати нові правила

четвер, 5 вересень 2024, 9:56

З весни 2025 року українцям, як і всім громадянам безвізових країн, доведеться платити 7 євро (319 грн за нинішнім курсом) за в'їзд до Європейського Союзу (ЄС) через нову систему ETIAS. Платіж діятиме протягом трьох років. Також із листопада 2024 року ...

Новий удар по кишені! Підвищення акцизів на пальне від 1 вересня: Коли і наскільки зміняться ціни на заправках

четвер, 5 вересень 2024, 9:08

Після підняття акцизів, бензин подорожчає на 1,5 грн, а дизель на 2 грн. Проте скраплений газ подорожчає більш ніж на 5 гривень. Про це розповів генеральний директор мережі АЗС Леонід Косянчук в ефірі "Київ 24", передають Патріоти України. "Він [скрапл...