Яку пенсію отримають українці з середньою зарплатою: Названо суму

В Україні з середньою зарплатою можна розраховувати на пенсію, розмір якої становитиме всього 5 401,5 грн. На таку виплату можна претендувати з 35 роками стажу, передають Патріоти України.

Як йдеться в публікації OBOZ.UA, в Україні пенсія залежить від двох факторів: стажу та зарплати. Важливо, з якої зарплати українець платить внески. Чим вища офіційна зарплата і більший стаж, тим більшою буде майбутня виплата.

Зазначимо, в Україні пенсія рахується по формулі: середня зарплата за три останні роки помножити на співвідношення власної зарплати до середньої, на стаж в роках та на 1%. Отримана сума - розмір майбутньої пенсії.

Які пенсії отримують українці?

Середня пенсія в Україні зросла за останні три місяці приблизно на 73 грн, до 5816 грн. У січні 2024-го українці в середньому отримували 5385 грн. Якщо ж рахувати зміну розміру пенсії за весь час повномасштабної війни, то виплати зросли з 3991 до 5816 грн. Йдеться саме про середній показник. Зростання відбулось на рівні 45,7%, тоді як кумулятивний рівень інфляції за цей період склав 35,5%. Тобто зростання середньої пенсії мало б компенсувати подорожчання товарів та послуг.

Однак мінімальна пенсія з січня 2022-го зросла з 1934 до 2361 грн. Тобто на 22%. Отже, індексація мінімальної пенсії не дозволила навіть компенсувати інфляцію. А ті, хто отримує мінімальну виплату, втратили найбільше.

Тариф на газ в Україні злетять? Скільки доведеться платити за кожен куб та чи збільшать до "ринкової" ціни

середа, 7 серпень 2024, 9:52

В Україні тариф на газ для населення не зміниться щонайменше до кінця квітня 2025-го. За кожен кубометр доведеться платити 7,96 грн. І хоча в "Нафтогазі" й заявляють, що ринкова ціна значно вища, насправді в газовій галузі склалась унікальна для Україн...

В Україні стрімко здорожчають популярні продукти: Ось на яку вартість очікувати

середа, 7 серпень 2024, 9:32

До кінця літа 2024 року ціни на крупи можуть зрости на 3-5%, а на хліб – на 4-6% через зростання цін на електроенергію та сировину. Споживачам варто бути готовими до подальшого підвищення вартості цих продуктів. Про це розповіла науковиця Інституту агр...