Яким буде курс долара до березня: Економісти спрогнозували ситуацію на валютному ринку в Україні

У прес-службі Мінфіну повідомили, що долар на готівковому ринку подорожчав на 5 копійок. Курс валюти тепер становить 40,80 грн у продажу та 40,25 грн у купівлі, передають Патріоти України.

Долар на чорному ринку не змінився у продажу, а у покупці подешевшав на 5 копійок. Валюта торгується по 40,80 грн і 40,60 грн відповідно.

Гривня помітно знецінилася через повномасштабну війну. При цьому ситуація набагато краща, ніжочікувалося. Офіційний курс долара зафіксовано Нацбанком на рівні 36,57 грн. На даний момент ситуація на ринку валют є стабільною. Курс трохи зріс наприкінці 2022 року через підвищений попит перед святами. На початку січня українці отримали зарплату та також купували долари, міняючи гривню.

У бюджеті закладено середньорічний курс на рівні 42,2 грн, а до кінця року – 45,8 грн. Економіст Олег Пендзин вважає, що наприкінці 2023 року курс може виявитися набагато міцнішим.

Член Економічного дискусійного клубу зазначив, що після настання РФ Україна була змушена друкувати гроші, тому що не було своєчасної повноцінної підтримки, яку обіцяли партнери. Це спровокувало інфляцію, рівень якої продовжує зростати. Якщо партнери нададуть достатньо допомоги, такої сильної девальвації гривні можна буде уникнути.

Директор департаменту казначейства Акціонерного товариства "КОМІНБАНК" Герман Марченко оцінив фактори, що впливають на курс долара. Він наголосив, що в умовах воєнних дій складно оцінювати подальший розвиток подій. На даний момент максимально реальний часовий проміжок для обґрунтованих прогнозів становить 1,5-2 місяці. Марченко вважає, що до березня 2023 року на валютному ринку утримається курсова стабільність.

Голова департаменту казначейських операцій Юнекс Банку Ганна Золотько заявила, що при врахуванні прогнозованої інфляції в Україні та США та з точки зору теорії паритету купівельної спроможності гривня мала б подешевшати на 20-23% щодо офіційного курсу – до 44,4-45,5 грн за долар

В Україні банки без пояснення причин блокують рахунки: Що треба знати всім

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:48

Українці масово скаржаться на блокування своїх рахунків без пояснення причин. Банки мають право розірвати договір і поставити клієнта перед фактом, повідомивши листом на електронну пошту, передають Патріоти України. Адвокати та деякі суди вважають, що ...

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...