Яким буде курс долара у 2021 році: Експерти озвучили всі сценарії

З початку грудня гривня послідовно укріплюється по відношенню до долара, свідчать дані Нацбанку. От-от і опуститься нижче 28 грн/$. Водночас у державний бюджет на наступний рік закладено курс 29,1 грн/$, розповідав міністр фінансів Сергій Марченко, передають Патріоти України.

Журналістка Еспресо Ольга Чайка запитала в експертів у сфері економіки, чого чекати українцям від курсу долара і як зберігати заощадження.

Ігор Бураковський, голова правління Інституту економічних досліджень та політичних консультацій:

Наш прогноз по валютному курсу — це середньорічний, в середньому він буде складати десь 28,4 грн/$. Перепади, очевидно, будуть, але їх важко прогнозувати, тому ми завжди прогнозуємо в середньому.

Звісно, є події, за якими варто спостерігати — це і виплати по зовнішньому боргу, вони нікуди не поділися. У нас є співпраця з Міжнародним валютним фондом та іншими міжнародними організаціями, які на сьогоднішній день допомагають Україні різними інструментами. Звичайно, треба спостерігати за ситуацією в самій країні. Тому що не до кінця зрозуміло, як будуть розвиватися події в економіці у зв’язку із пандемією коронавірусу.

Зараз є великий елемент невизначеності. Чи буде третя хвиля? Коли вона буде? Якою вона буде, на що вплине? Ну і, звичайно, ситуація на зовнішніх ринках. Україна є експортно-орієнтованою країною і зрозуміло, що ситуація на зовнішніх ринках прямо впливатиме на українську економіку.

Сергій Фурса, фахівець відділу продажів боргових цінних паперів інвесткомпанії Dragon Capital:

Зараз дуже важко прогнозувати курс. Тому що він залежить від того, чи буде співпраця України з МВФ, а також від багатьох інших зовнішніх факторів. Курс буде плюс-мінус стабільно коливатися в тих межах, які ми бачили. Значних рухів поки ми не очікуємо — як в одну, так і в іншу сторону.

У разі відсутності поступу у співпраці з МВФ протягом одного кварталу — за цей квартал нічого не станеться. Буде тиск — тоді гривня, скоріше за все, буде знижуватися.

Але з іншого боку, ми зараз бачимо, що іноземці повертаються на ринок внутрішнього боргу, бо дуже багато грошей у світі, і вони доходять навіть до України.

Стабільна порада українцям — диверсифікувати валюти зберігання заощаджень: частину тримати в гривні, частину в доларах, частину в євро.

Олександр Паращій, керівник аналітичного департаменту в інвестиційній компанії Concorde Capital:

Ми чекаємо середній за рік курс на рівні приблизно 28,5 грн/$. Допускаємо коливання він 26,5 грн/$ до 29 грн/$. Я не бачу прив’язки цих коливань до якихось подій, хоча можуть бути певні тенденції.

Курс може залежати від динаміки співпраці з МВФ, але це буде не основний фактор. Все ж на нього варто зважати: співпраця з МВФ визначає нашу можливість залучати дешевші кредити в іноземній валюті, але не обов’язково дешевші кредити в іноземній валюті визначають курс гривні.

Тим, хто не хоче щодня слідкувати за новинами і перейматися, краще диверсифікувати свої заощадження. Бажано не тримати свої заощадження в одній валюті. Бажано розміщувати їх на депозитах, щоб хоча б частково, а може й повністю убезпечити від інфляційного знецінення. Або шукати інші можливості, як зберегти гроші.

Павло Кухта, директор з політичних питань Київської школи економіки (КШЕ), колишній виконуючий обов'язки міністра економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства:

Офіційні прогнози — те, на базі чого побудований бюджет, здається, трохи менше 30. В принципі, можна пробувати прогнозувати пару сценаріїв. Якщо відбувається щось сильно оптимістичне (безвідносно дій уряду) — наприклад, дуже швидко працює вакцина, дуже швидко минає оця ситуація із коронавірусом і у нас, і в світі. Відповідно, можливе пожвавлення економічної активності, курс може дещо зрости — не думаю, що дуже сильно, десь до 27 грн/$, тобто гривня буде сильнішою.

Другий сценарій — це, в принципі, як прогнозується, що десь протягом 2021 року розрулиться ця ситуація із коронавірусом завдяки вакцинації. Відповідно, сама проблема піде, але це не буде супершвидко. Ймовірно, тоді можна очікувати, що в середньому буде стабільно, як зараз 28-29 грн/$. Може дійде до 30 грн/$, але не факт.
Це все базується на тому, що дії уряду передбачувані та адекватні. Тобто немає проблем із МВФ, немає бюджетних криз на рівному місці, як цьогоріч. Ми не говоримо про якісь супер прориви та реформи, але хоча б грубих помилок не робиться.

І в цьому головний ризик і полягає. Що, звичайно, можна наробити грубих помилок. Можна довести ситуацію до кризи. Якщо ввімкнути друкарський верстат, то долар може бути і 35, і 36,6, і 40, і 50 — який завгодно: скільки надрукують, стільки і буде.

Тобто якщо дійдуть до тієї ситуації, коли бюджет виконати не можуть, з МВФ домовитися не можуть, і комусь вистрілює ідея, що треба таки друкарський верстат увімкнути і таким чином профінансувати бюджет. При такому сценарії, якщо користуватися трейдерським жаргоном, "гривня не матиме дна".

Українцям варто слідкувати за новинами по програмі МВФ — чи є співпраця, чи нема. Ми маємо розуміти, як це працює. Якщо нормальне співробітництво, то уряд має доступ до фінансування, може залучати гроші, бюджет більш-менш нормально фінансувати, ризику ввімкнення друкарського верстата немає, гривня більш-менш стабільна.

Якщо уряд не має цієї програми, у нього будуть періодично проблеми з фінансуванням бюджету, чим глибше у рік — тим гірше. У вересні настає період, коли треба віддавати великі валютні борги і там критично необхідна співпраця з МВФ, тому що важко уявити, що уряд зможе акумулювати ці гроші без цього.

Як зберігати заощадження? Люди загалом тримають заощадження у валюті, вони ж не тримають їх у гривні. Це абсолютно логічна поведінка, вироблена роками безвідповідальної економічної політики. Гривня за 25 років свого існування знецінилася у 10 разів. Так що зрозуміло, чому в ній ніхто гроші не тримає.

Дмитро Боярчук, виконавчий директор аналітичного центру CASE-Україна:

Ми не прогнозуємо якихось різких спадів. Тобто коливання навколо позначки 29 грн/$ плюс-мінус. Основна причина полягає в тому, що у нас, по-перше, на сьогодні непоганий торговий баланс і хороші резерви. Скоріше за все, буде відновлюватись попит на імпорт, це буде погіршувати торговий баланс. Але ми зараз не в тій точці, де можна було б очікувати якоїсь обвальної тенденції, якогось шокового сценарію.

У нас досить непогано тримаються наші ключові експортні потужності. В основному, на 40%, це продукти харчування. Цей попит нікуди не дінеться, і ціни, в принципі, будуть непогані. І врожай, навіть при тому, що він на 10% менший, — все одно перспективи хороші.

За короткий період торговий дефіцит стрімко розширитись навряд чи зможе, принаймні так, щоб було зовсім-зовсім погано. Тому наша думка така, що в поточних межах повернеться незначний девальваційний тиск, але він не буде різким.

По фінансовим потокам — поки що не видно, щоб вони покращувались. Дуже багато залежить від співпраці з МВФ. А поки що навіть перший квартал не виглядає так, що там буде відновлюватися співпраця, — хіба що приїде місія.

А без співпраці з МВФ нас серйозно не розглядають, навіть при тому, що є ймовірність, що світова економіка буде краще відновлюватися. У таких умовах ми можемо залишатися плямою, яку інвестори будуть обходити.
У таких умовах українцям однозначно варто диверсифікувати свої заощадження. Тому що ніхто не може чітко спрогнозувати всі ці тенденції. Зараз євро укріплюється у певній перспективі, тому що є таке розуміння, що буде покращуватися світова економіка.

Валютні спекуляції — це короткострокові речі. Є, звичайно, люди, які в певний момент поставили на укріплення долара і були праві. Але все дуже стрімко змінюється, і спрогнозувати, тим більше на рік — це досить невдячна справа.

Джерело: Еспресо.ТV

Таємна "допомога"? Компанії з Індії та Китаю постачали росіянам отруйне м'ясо

середа, 24 квітень 2024, 17:59

У м'ясі буйволів з Індії, яке в Росії часто видають за яловичину і продають по всій країні, Россільгоспнагляд виявив бактерії групи кишкової палички, а в курячих грудках з Китаю, що поставляються на російський ринок, знайшли сальмонеллу. Про це пише ...

Втрати все відчутніші: Нафтопереробка в Росії впала до річного мінімуму - це результат атак дронів СБУ, - Bloomberg

середа, 24 квітень 2024, 8:50

Нафтопереробка на російських заводах у квітні 2024 року впала практично до річного мінімуму. НПЗ (нафтопереробні заводи) в РФ квітні видавали лише 5,23 млн продукції на добу, що є майже найнижчим рівнем з травня-2023. Ключовою причиною падіння стали ре...