Яким буде курс долара в Україні найближчим часом: Фінансовий експерт озвучив прогноз

Найближчим часом в Україні курс долара не зростатиме, зокрема до 50 грн і вище. Проте Нацбанк України намагатиметься повільно привести гривню до 40-41 грн за долар, що наразі обумовлено економічними чинниками. А нинішні курсові коливання насправді не перевищують 1%. Про це розповів фінансовий експерт Сергій Фурса в інтерв'ю для OBOZ.UA, передають Патріоти України.

Сергій Фурса надав коментар щодо прогнозу Міжнародного валютного фонду, згідно з яким до кінця 2027 року курс може сягнути 50,4 грн за долар. За словами Фурси, настільки довгострокові прогнози взагалі не мають сенсу, особливо під час війни. Він також додав, що найближчим часом курс 50 грн за долар "не проглядається зовсім".

Прогнозувати на довгу перспективу в Україні? Давайте не будемо виставляти себе на посміховисько. Під час війни особливо. Може статися що завгодно, тому казати про будь-які цифри до 2027 року – це смішно", – зазначив фахівець.

Водночас він зауважив, що курс долар-гривня насправді рухається вже кілька місяців. Вартість гривні коливається постійно, і Нацбанк намагається привчити населення, що курс не є фіксованим, і його коливання – це нормальна ситуація. Він наголосив, що всі події із курсом, усе, що відбувається на міжбанківському ринку, – це все абсолютно під контролем НБУ.

"Треба розуміти, що до кінця війни курс – контрольований, просто він не в на одній точці, а коливається. І зараз Національний банк виконує два завдання: по-перше, намагається призвичаїти людей не панікувати при кожному руху на 10-20 копійок, що де-факто менш як 1%; по-друге, поступово приводить курс у більш прийнятний діапазон 40-41 грн за долар", – пояснив Фурса.

Ба більше, стабільності гривні зараз не загрожувала б навіть додаткова емісія, тобто запускання друкарського верстата. Хоча це навряд чи станеться найближчим часом, адже Мінфін закрив це питання на рік.

"Ми повністю профінансували той дефіцит бюджету, який у нас був. За планом ми мали залучити на зовнішніх ринках 37 млрд дол. І зараз це все розписано, тобто все залучено. До кінця року в нас гарантована макрофінансова стабільність, що, власне, є позитивною новиною і, знову ж таки, буде забезпечувати те помірне економічне зростання, яке ми маємо, і помірну інфляцію", – пояснив Фурса.

Росія атакувала енергооб’єкти у шести областях України - ввечері можливі обмеження споживання

середа, 8 травень 2024, 10:30

Ворог атакував об’єкти енергетичної інфраструктури у 6 областях. У вечірні години можливе застосування обмеження споживання електроенергії. Про це повідомляє пресслужба Міністерства енергетики України. "Ворог масовано атакував об’єкти генерації та пере...

Рекордні поставки нафти в обмін на надії колись отримати "дзвінку монету": РФ не змогла вивести з Індії кошти на десятки мільярдів доларів, що скупчилися на місцевих рахунках у рупіях

середа, 8 травень 2024, 9:05

Лише протягом 2023 року Росія наростила поставки в Індію нафти та нафтопродуктів до $50 млрд. Однак забирати їх в місцевій валюті немає сенсу, А в долари, євро, юані Індія конвертувати не може і не хоче. Більшість індійських рупій із мільярдів, які нак...