Яким буде тариф на електроенергію взимку: Названо вартість 1 кВт*год

В Україні тариф на електроенергію не змінюватимуть до 1 травня 2025-го. Таким чином, осінньо-зимовий період 2024/2025 пройде без підвищення - за кожну 1 кВт*год потрібно сплачувати 4,32 грн, передають Патріоти України.

"Ціна на електричну енергію для побутових споживачів згідно з Постановою №632 затверджена до 30.04.2025. Тобто до закінчення осінньо-зимового періоду 2024/2025 років тариф на електроенергію для побутових споживачів переглядатись не буде", – йдеться у відповіді міністра енергетики Германа Галущенка на запит нардепа Олексія Кучеренка. Документ опублікував на своїй сторінці у Facebook парламентарій.

Крім того, він також зазначив, що тариф в 4,32 грн за 1 кВт*год формувався з урахуванням собівартості електроенергії, яка вироблена "Енергоатомом" та "Укргідроенерго". Вона становить 1,7 грн (це тільки генерація). Насправді українці також споживають імпортовану електроенергію, струм, який згенеровано вітровими та сонячними станціями, теплової генерацію.

Тариф на електроенергію зберегли на рівні 2,64 грн за 1 кВт*год для тих, хто використовує електричне опалення. Проте старий тариф для таких українців діятиме лише в опалювальний період.

В неопалювальний сезон такі українці, як і всі, платитимуть 4,32 грн/кВт*год. Як йдеться в рішенні уряду, якщо родина, яка використовує електричне опалення, в зимовий місяць використовує до 2000 кВт*год, вона має право платити за струм за старим тарифом. Однак якщо споживання більше, то за весь спожитий об'єм доведеться платити вже за новим тарифом – 4,32 грн/кВт*год.

Раніше міністр енергетики Герман Глущенко говорив, що в умовах складної економічної ситуації через війну не можна дозволити підвищення ціни на електроенергію для населення до ринкового рівня (майже 7,5 грн/кВт*год), але й держава в цих умовах не має можливості утримувати наднизьку пільгову ціну для всіх споживачів. Адже тариф на електроенергію у розмірі 2,64 грн покривав лише третину реальної вартості електроенергії.

Українці активно відкривають нові ФОПи: в яких сферах найбільше

вівторок, 16 липень 2024, 10:02

За останні 12 місяців кількість зареєстрованих ФОП в Україні зросла на 11,4%, досягнувши 1 665 907, найбільше зростання спостерігається у Київській, Волинській та Рівненській областях. Популярними сферами залишаються комп'ютерне програмування, роздрібн...

Під загрозою? У Мінагрополітики оцінили, чи не знищить рекордна спека урожай в Україні

вівторок, 16 липень 2024, 9:08

Спека впливає на врожай ранніх зернових, однак вона не є критичною, тоді як для пізніх зернових, соняшнику та сої вона є небезпечною. Про це повідомив виконувач обов'язків міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький, передають Патріоти ...