Якими будуть курс долара, інфляція та ВВП України у 2023-му - озвучено прогноз

Економіка України після падіння на 32% у 2023-му відновиться лише на 4%. Інфляція за підсумками поточного року буде на рівні 30%, а наступного - 24%. До того ж вартість долара у 2023 році буде близько 45 грн/$, передають Патріоти України.

Про це йдеться в аналізі ICU, який опублікувало видання Independent. "Тенденція економіки України в найближчому майбутньому буде майже L-подібною... Україна зазнала величезних втрат у перші місяці повномасштабного вторгнення Росії. Економіка явно вижила, але найближчими роками вона зіткнеться з численними перешкодами", – зазначають її аналітики.

Вони додали, що інфляція, як і очікувалося, прискорилася, але не вийшла з-під контролю. За оцінками ICU, вона почне сповільнюватися на початку 2023 року і загалом за підсумками наступного року знизиться до 24% із 30% цього року.

"Одноразова девальвація гривні в липні мала швидкий позитивний вплив на валютний ринок, але до кінця 2023 року можуть знадобитися додаткові раунди девальвації, щоб ще більше скоротити надлишковий попит на іноземну валюту", – зазначається у звіті.

Згідно із прогнозом ICU, курс долара за підсумками цього року досягне 40 грн/$, а за підсумками наступного – 45 грн/$, водночас міжнародні резерви знизяться з $23 млрд цього року до $19 млрд наступного. З урахуванням такої девальвації нацвалюти номінальний ВВП аналітики цього року оцінюють у $146 млрд, а наступного – $129 млрд, а держборг збільшиться з 86% ВВП до 99% ВВП.

У Міністерстві економіки України працюють над тим, щоб збільшити рівень ВВП на душу населення з 4,5 тис. до 12 тис. доларів. Для такого зростання потрібне збільшення експорту товарів із високою доданою вартістю.

Чи нарахують субсидію, якщо частина сім'ї перебуває за кордоном

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:30

В Україні багато домогосподарств через складну економічну ситуацію отримують субсидії. У Пенсійному фонді України пояснили, як нараховується субсидія, якщо частина родини виїхала за кордон, передають Патріоти України. «До складу домогосподарства включа...

Залишать без грошей? Усім ВПО в Україні готують перевірки виплат

п’ятниця, 26 квітень 2024, 9:48

У Україні заплановано провести перевірку виплат допомоги внутрішньо переміщеним особам (ВПО). Ця перевірка включатиме порівняння інформації, яку реципієнти надали для отримання допомоги, з даними, що надаються Міністерством соціальної політики та іншим...